Elkészült az első németországi tengeri kikötő, ahol cseppfolyósított földgáz (lng) fogadására alkalmas terminál működhet. Az Alsó-Szászország tartományi Wilhelmshafennél a németországi nagyberuházások átfutási idejéhez képest rendkívüli gyorsasággal, 194 nap alatt építettek ki a csatlakozó infrastruktúrával együtt egy különleges mólót, amelynél a következő lépésben kialakítanak egy úgynevezett úszó terminált.

A terminál valójában egy speciális hajó - hivatalos elnevezéssel úszó tároló és visszagázosító szerelvény (Floating Storage and Regasification Unit - FSRU) -, amelynek révén gáz-halmazállapotúvá alakítják és a szárazföldi vezetékrendszerbe táplálják az Északi-tengeren tartályhajókon érkező lng-t. A menetrend az, hogy az FSRU decemberben köt ki, az első lng-tankerek pedig januárban érkeznek, és kezdődhet a "kirakodás".

Március elején írtunk arról, hogy Németország kifejezetten az lng-ben gondokodva tervezte kiváltani a kimaradozó orosz földgáztranszportokat, július elején arról számoltunk be, hogy a Wilhelmshafen-projekt 7,5 milliárd köbméteres éves átfejtési kapacitásra épül, és megkapta hozzá az engedélyeket, augusztus végén pedig azt írtuk meg, hogy a németek elképzelése annyira bevált, hogy az oroszok hoppon maradhatnak. 

A német szövetségi kormány szervezésében energetikai vállalatok hét ilyen úszó lng-terminált fejlesztenek. A tervek szerint 2023 végére valamennyi működik majd. Kapacitásuk együttvéve meghaladja az évi 30 milliárd köbmétert. Ez mintegy a fele annak a mennyiségnek, amely az Oroszország Ukrajna elleni háborúja előtti utolsó évben, 2021-ben érkezett az Északi Áramlat-1 földgázvezetéken Oroszországból Németországba.

Berlin tervei szerint három tengerparti lng-terminál is péül majd, de ezek a beruházások valószínűbb, hogy csak 2025-ben vagy 2026-ban valósulhatnak majd meg.

A gázellátás stabil

Az ukrajnai háború előtt Németország a földgázfelhasználásának bő 50 százalékát fedezte orosz importból. Moszkva a háború kezdete óta fokozatosan visszafogta, majd beszüntette a Németországba irányuló exportot, annak ellenére, hogy a háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett európai uniós büntetőintézkedések nem érintik a földgázkereskedelmet.

Az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 vezeték augusztus végi leállításával 2022 szeptembere volt az első olyan hónap az oroszországi import kezdete, 1972 óta, amikor nem érkezett Németországba földgáz közvetlenül Oroszországból.

A szövetségi közüzemi felügyelet (Bundesnetzagentur) adatai szerint az orosz import kiesését egyelőre sikerül ellensúlyozni. A hatóság friss jelentése szerint a "németországi gázellátás stabil" és "az ellátás biztonsága továbbra is garantált", a földgáztárolók töltöttségi szintje pedig elérte a száz százalékot. Ugyanakkor a hatóság "kifejezetten hangsúlyozza a takarékos gázfogyasztás fontosságát".