A gazdasági elemzők körében nagy figyelemmel követett teljesítmény-barométer értéke a havi csökkenés ellenére is jóval az 50 pont felett maradt - ez a határ választja el a növekedést a gazdasági teljesítmény zsugorodásától.

 

A Reuters által megkérdezett közgazdászok ennél erőteljesebb csökkenésre, 53,7 pontra számítottak. "Oroszország ukrajnai betörése előtt a német gazdaság a gyengülő kínálati korlátok és a járvány megfékezésére tett intézkedéseinek enyhülése nyomán a fellendülés útjára lépett" - mondta Phil Smith, az S&P Global közgazdásza. "Most azonban a növekedési kilátások jelentősen romlottak” - tette hozzá az MTI szerint.

A feldolgozóipart például az ellátási láncok megszakadása és az exportkereslet csökkenése érinti hátrányosan. További visszaesés várható a koronavírus-járvány újbóli megjelenése miatt Kínában, az ország legfontosabb kereskedelmi partnerénél. Az inflációs nyomás is erősödik, mivel a magasabb nyersanyag- és energiaköltségek a beszerzési árak példátlan emelkedéséhez vezetnek. A háború és annak hatása az árakra, az ellátási láncokra és a keresletre valószínűleg hatással lesz, és így a növekedésre is az év folyamán - mondta Smith.

A vezető gazdaságkutató intézetek a háború február 24-i kitörése után jelentősen csökkentették Németországra vonatkozó gazdasági előrejelzéseiket. "Idén csak 2,2 és 3,1 százalék közötti növekedésre számítunk" - mondta Timo Wollmershäuser, az Ifo gazdaságkutatási vezetője.

Korábban a müncheni közgazdászok még 3,7 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedésre számítottak. "Az orosz támadás a jelentősen megemelkedett nyersanyagárak, a szankciók, a nyersanyagok és a köztes termékek ellátási szűk keresztmetszeteinek növekedése, valamint a gazdasági bizonytalanság növekedése révén visszafogja a gazdaságot" - mondta.