A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert. A hírt a rendőrség is megerősítette – írja az ujszo.com

Kaliňákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával gyanúsítják. Ficót egyelőre nem vették őrizetbe, ugyanis  parlamenti képviselőként ehhez a parlament beleegyezése is szükséges. Kaliňák mellett azonban Marek Para ügyvéd is őrizetbe került.

A hírt Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. „Ma Szlovákia-szerte több rendőrségi akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, amellyel összefüggésben több személy, többek között M.P., R.K. és R.F. ellen indult eljárás” – áll a rendőrség által közzétett bejegyzésben.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes felszólította Ficót, mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról. „Végre sorra kerültek azok, akik a rendszer legtetején állnak. Ficónak nem szabad a képviselői mandátuma mögé bújnia, le kellene mondania” – írta Remišová.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója reméli, hogy a nyomozóknak elég bizonyíték áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak Kaliňák és Fico ellen. „Ha igen, az a jogállamiság megerősödéséhez vezethet. Ha nem, akkor az a rendszer ellenségeinek és az összeesküvők fegyverévé válik” – idézi Petkovát az Új Szó.