Brit külügyminiszter 2017 decembere óta nem járt az orosz fővárosban. Akkor a jelenlegi miniszterelnök, Boris Johnson töltötte be ezt a tisztséget.

A hétvégén a brit védelmi tárcához közel álló források közölték, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elfogadta brit hivatali partnere, Ben Wallace kezdeményezését, hogy személyes találkozón vitassák meg az ukrajnai biztonsági helyzetet. Wallace a hét elején egy parlamenti felszólalásban helyezte kilátásba, hogy Londonba invitálja Sojgut. Pénteken Sojgu hívta meg moszkvai látogatásra Wallace-t az aktuális biztonsági problémák megvitatására.

Zaharova a vasárnapi tévéműsorban azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy lehetséges nagyszabású provokációra, információs manipulációra és nem kizárt, hogy katonai akcióra készíti elő az információs teret.

"A köztudatot, a közvéleményt erre készítik fel. A kollektív Nyugat, a NATO, az angolszászok számára rendkívül fontos az információs tér létrehozása, enélkül nem tudnak cselekedni" - mondta.

Példaként hozta fel a brit külügyminisztériumnak azt az orosz idő szerint vasárnap hajnali fél kettőkor megjelent állítását, amely szerint Moszkva puccsot készít elő Kijevben egy oroszbarát bábkormány hatalomra juttatása érdekében. Ezt szerinte a tárca előre szétküldte a tömegtájékoztatási eszközöknek és arra számított, hogy az orosz fél nem fog reagálni.

Zaharova kilátásba helyezte, hogy Moszkva a jövőben is válaszolni fog az efféle híresztelésekre. A szóvivő "rosszindulatú információs agressziónak" nevezte a brit külügyminisztérium közlését. Úgy vélte, hogy a londoni diplomáciai tárca az invázióról és a puccsról szóló közlésekkel próbálja meg a "végtelenségig felszínen tartani a témát".

Az orosz külügyminisztérium a kijevi puccselőkészületről szóló londoni közlést követően felszólította a brit diplomáciai tárcát, hogy tartózkodjon a "provokációktól". Moszkva szerint a London által terjesztett "dezinformáció" újabb bizonyítéka annak, hogy az "angolszászok" fokozzák a feszültséget a Donyec-medencében.

Az Interfax orosz hírügynökség idézte azt a nyilatkozatot, amelyet Jevhen Murajev volt ukrán parlamenti képviselő, a brit külügyminisztérium szerint Kijevben államcsínnyel hatalomba juttatandó politikus adott a The Guardian című lapnak. Ebben a politikus kijelentette, hogy ez a verzió "nem nagyon logikus", mert őt magát kitiltották Oroszországból, az apja cégének pénzét pedig elkobozták az orosz hatóságok.

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint Murajev 2018 decembere óta az orosz szankciólistán szerepel. A londoni orosz nagykövetség közleményt adott ki, amely szerint "mivel rövidlátó irányvonala miatt London a valódi diplomáciai folyamatok perifériájára szorult, szerepét abban látja, hogy folyamatosan szítja az oroszellenes hangulatot".