Oroszország bejelentette, hogy Moszkvában berendelte Németország, Dánia és Svédország nagykövetét, és a diplomatáknak tiltakozó jegyzékeket adtak át arról, hogy az ország megkérdőjelezi a balti-tengeri Északi Áramlat (ÉÁ) gázvezetékeken történt több robbanás vizsgálatát - írta meg az OilPrice.

A hír egyik érdekessége, hogy az orosz külügyminisztérium közleménye szerint az elmúlt napok során (nem pedig egyszerre) történtek meg ezek a kényszerű találkozók, mert a hivatkozási alap az, hogy Moszkvában "zavart kelt, hogy nem érkezett hivatalos válasz Mihail Misustyin miniszterelnöknek az orosz szakemberek bevonásával kapcsolatos kérésére".

Az oroszok közölték, hogy nem ismernek el semmilyen, a nyugati országok által végzett vizsgálatI eredményt, mert ha a munkákban az oroszok nem vesznek részt akkor az "áleredmény".

Az ügy előzménye, hogy alig egy hete a Nord Stream AG panaszkodott a regionális médiában, hogy a dán, a norvég és a német kormány nem engedélyezte a cég számára a csővezeték további ellenőrzését.

Mint azt szeptember végén lapunk is megírta, négy robbanás is történt az orosz tulajdonú Északi Áramlat, illetve Északi Áramlat 2 vezetékeket alkotó összeköttetéseken, és jelentős mennyiségű metángáz került a Balti-tengerbe. Az európai vezetők egyértelműen orosz hátterű akcióról beszéltek, de a Kreml tagadja, hogy közük lenne az esethez.