"Ez csak egy becslés, de úgy gondoljuk, hogy ez azt jelenti, hogy az ősz és a tél felé tekintve, a csökkenő immunitás miatt több [Modernával] oltott személy kerülhet kórházba" - idézi a Reuters Stephen Hoge-t, a Moderna elnökét. Hoge nem becsülte meg, hogy a megbetegedések közül hány lesz súlyos, de azt mondta, hogy néhány esetben kórházi kezelésre lesz szükség.

Az adatok szöges ellentétben állnak több közelmúltbeli vizsgálat adataival, amelyek szerint a Moderna oltóanyagának védelme hosszabb ideig tart, mint a Pfizer és német partnere, a BioNTech hasonló oltása. Szakértők szerint a különbség valószínűleg a Moderna nagyobb dózisú hírvivő RNS-ének (mRNS) és az első és a második oltás közötti valamivel hosszabb időköznek köszönhető. Mindkét vakcina rendkívül hatékonynak bizonyult a megbetegedések megelőzésében a nagyszabású III. fázisú vizsgálatok során.

A szerdai elemzés azonban magasabb fertőzési arányt mutatott ki a nagyjából 13 hónappal ezelőtt beoltott személyek körében, mint a nagyjából nyolc hónappal ezelőtt beoltottaknál. A vizsgálati időszak július-augusztusra esett, amikor a delta-variáns volt az uralkodó törzs. A tanulmányt még felülvizsgálatra vár.

A Moderna szeptember 1-jén nyújtotta be kérelmét az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához, amelyben az emlékeztető oltás engedélyezését kérte. Hoge szerint az emlékeztető dózisok vizsgálatának adatai azt mutatják, hogy a vakcina a semlegesítő antitestek számát még a második adag után tapasztaltnál is magasabb szintre növelheti.

"Úgy gondoljuk, hogy ez csökkenteni fogja a Covid-19-es esetek számát" - mondta az alelnök. "Úgy véljük továbbá, hogy az mRNA-1273 harmadik adagjának esélye van arra, hogy a jövő év nagy részében jelentősen meghosszabbítsa az immunitást, miközben megpróbálunk véget vetni a világjárványnak" - indokoltta tovább az ismétlődózisok szükségességét.

Elemzésében a Moderna összehasonlította a vakcina teljesítményét több mint 14 000 önkéntesnél, akiket 2020 júliusa és októbere között oltottak be, és mintegy 11 000, eredetileg placebocsoportba tartozó önkéntesnél, akiknek 2020 decembere és 2022 márciusa között adták be az oltást az amerikai sürgősségi felhasználási engedélyt követően. A július-augusztus közötti két hónapos időszakban a kutatók 88 koronavírusos esetet azonosítottak azok körében, akik a két oltást nemrégiben kapták meg, míg a tavaly beoltottak körében 162 esetet. Összességében csak 19 esetet tekintettek súlyosnak, ami a csökkenő védettség értékelésének egyik legfontosabb mércéje.

A Moderna szerint tendencia látszik arra nézvést, hogy a súlyos esetek alacsonyabb arányban kerülnek ki a nemrégiben beoltottak köréből, bár ez az eredmény statisztikailag nem volt szignifikáns.

A szerdán bemutatott, a Kaiser Permanente dél-kaliforniai egészségügyi rendszerrel végzett külön tanulmány adatai ugyanakkor azt mutatják, hogy a Moderna vakcinája továbbra is jól teljesített a delta-változat ellen. A kutatók több mint 352 000 olyan ember adatait hasonlították össze, akik két adag Moderna-vakcinát kaptak, ugyanennyi oltatlan személyével, és megállapították, hogy a Moderna vakcina 87 százalékban hatékony volt a megfertőződéssel szemben, és 96 százalékban hatékony a kórházi kezelés megelőzésében.