A hét vége két napján soha nem látott szmog alakult ki Pekingben - idézte környezetvédők megállapítását a Reuters. A légszennyezettséget figyelő hivatal azt ajánlotta a kínai főváros lakóinak, hogy maradjanak otthon. Egyes mérőállomások négyzetmétereként több mint 600 mikrogrammot mértek a levegőben szálló 2,5 mikrométernél kisebb méretű részecskékből (PM2,5), és volt olyan hely, ahol szombat este 900-as érték adódott.

Az Egészségügyi Világszervezet standardja szerint a PM2,5 egészségügyileg megengedett felső értéke 20, ami azt jelenti, hogy a pekingi szmog 30-45-szeresen haladta meg a tűréshatárt. Az említett méretű porszemcsék asztmát és más légúti megbetegedéseket okozhatnak.

A port egy alacsony nyomású légköri front ejtette csapdába Pekingben és a szomszédos tartományokban. Utóbbiakban egyébként még a fővárosban kialakult helyzetnél is szörnyűbb légszennyezést tapasztaltak. Várakozások szerint még két napig marad a szmog.

A környezetszennyezés leküzdése az egyik legnagyobb kihívás, amellyel Kínának szembe kell néznie a következő években. Ez már lejutott az országot irányító kommunista párt tudatáig is. Első lépésként óránként közölnek légszennyezettségi adatokat a legnagyobb városokban. Peking tervet fogadott el a szmog legyőzésére. Részben ezért telepítették ki a városból az iparvállalatokat, ám ez nem igaz a környező régiókra.

A jelenlegi helyzetért is főként a városon kívülről érkező rossz levegő tehető felelőssé. Várakozások szerint a fővárosnak egy generációnyi időre lesz szüksége a szmog visszaszorításához, ám a Peking környékén lévő tartományok nem tűztek ki hasonló környezetvédelmi célokat. Nem tervezik például a széntüzelésű erőművek leépítését vagy kéményeik füstjének szűrését.