Armin Laschet, a németországi konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU kancellárjelöltje kétségbeesetten igyekszik lendületbe hozni botladozó választási kampányát három héttel a szeptember 26-ai németországi parlamenti választások előtt – derül ki a Financial Times helyzetjelentéséből. Bejelentette, hogy nyolctagú tanácsadó testületet állít fel (négy nő és négy férfi taggal), akik a klímaváltozás ügyétől a biztonságpolitikáig a legfontosabb szakpolitikai kérdésekben segítenék a munkáját, ha ő lenne az ország következő első számú vezetője.

Laschet azzal vezette elő csapatát, hogy megtestesítik a német társadalom és a konzervatív választói közönség sokszínűségét, ám nagy kérdés, hogy mit érhet el ezzel a húzással a szavazóknál. Az ARD legfrissebb felmérése szerint ugyanis a nagy ellenfél, a szociáldemokrata SPD a választók 25 százalékának támogatására számíthat, miközben a CDU/CSU-t csak 20 százalékon mérték. A Zöldek szintén süllyednek, már csak 16 százalékos a támogatottságuk, a liberális FDP 13 százalékkal tartja a negyedik helyet, a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) egy százalékpontot javítva korábbi teljesítményéhez képest 12 százalékos támogatottságra számíthat.

Az elmúlt hetekben lejátszódott fordulat titka, hogy Olaf Scholz, a szociáldemokraták kancellárjelöltje sokkal népszerűbb, mint Laschet. Éppen ezért a szakértői csapat kijelölésével őt támadják, mondván: mutasson hasonlóan kiváló szakértőket, ha tud. A CDU/CSU kampánystratégái szerint nem tud, mert egy balos csapat áll mögötte. Nem véletlenül tüntette el az SPD kampánya a párt két vezetőjét, Saskia Eskent és Norbert Walter-Borjanst, akik erőteljesen balra állnak Scholztól és 2019-ben győztek vele és nő társelnökjelöltjével szemben a párt elnökválasztásán.

Jön a bal

A konzervatívok tehát azzal akarják riogatni a választóközönséget, hogy az SPD-ben a háttérben, a népszerű kancellárjelölt mögött a balosok lopakodnak a hatalom felé. A legnagyobb veszélynek azt igyekeznek bemutatni, hogy egy tisztán baloldali pártkoalíció kerülhet az ország élére, amennyiben az SPD a Zöldekkel és a radikális baloldali Baloldal párttal állna össze. Újra és újra emlékeztetnek rá, hogy Scholz nem zárja ki ezt a forgatókönyvet – végül is Berlinben ez a hármas vezeti az önkormányzatot.

Hatásosabb lehet Laschet élcsapat-bejelentésénél, hogy Angela Merkel kancellár szeptember első hétvégéjén feladta tartózkodását a kampány befolyásolásától, és határozottan kiállt a CDU/CSU kancellárjelöltje mellett. Scholz az utóbbi hetekben úgy igyekezett tálalni magát, mint az alapos, pontos, kiszámítható merkeli politika folytatóját. (A közvélemény-kutatási számok mutatják, hogy nem is sikertelenül.) A Bloomberg tudósítása szerint Merkel azt mondta, hogy teljes szívéből támogatja pártja jelöltjét. Nem mellékes azonban, hogy a 2017. szeptemberi választáson még az ő vezetésével a szavazatok 33 százalékát kapta a CDU/CSU…

Laschet tanácsadói között egyébként megtalálható korábbi politikai ellenfele, a milliomos Friedrich Merz, akit tavasszal legyőzött a CDU elnökválasztási kampányában, mert még párttársait is zavarta, hogy Merz nem közülük való, hiszen kiugróan jómódú emberként a német középosztály felett áll. Ő hivatott megtestesíteni a pénzügyi fegyelmet. Dorothee Bär, aki jelenleg digitális ügyekért felelős államtitkár, a technológiai szakértelmet hozza, Peter Neumann, a terrorizmus szakértője, a londoni King”s College professzora pedig biztonságpolitikai szakértelmet.