Csökken az olaj ára hétfőn reggel azokra a felerősödött félelmekre, hogy csökkenhet az energiakereslet Kínában, ahol egyre több a koronavírus-fertőzések száma. Árcsökkentő tényező az is, hogy szakértők szerint egy lehetséges amerikai kamatemelés-sorozat visszafogná a globális gazdaságot és ezzel együtt a kőolaj iránti keresletet.

Sanghajban rekordszámú új koronavírusos esetről számoltak be a hétvégén, míg a pekingi hatóságok szerint a koronavírus továbbra is gyorsan terjed.

A Bloomberg - mely hosszú elemzést közölt arról, hogy az eddig Európába szállított orosz olaj Ázsiába való átcsatornázása milyen szektorális és nehézségekkel jár majd - most azt írta, hogy áprilisban Kínában a benzin, a gázolaj és a repülőgép-üzemanyag iránti kereslet a tavalyi év azonos hónapjához képest jelentősen, 20 százalékkal, azaz napi 1,2 millió hordóval csökken. Amennyiben az információ hivatalosan is megerősítést nyer, akkor ez lesz a legnagyobb visszaesés azóta, hogy több mint két évvel ezelőtt elindult a járvány a kínai Vuhanból.

Röviddel fél kilenc után az északi-tengeri Brent olajfajta ára hordónként 3,88 dollárral (3,66 százalékkal) 102,27 dollárra esett. A múlt héten a Brent összességében már 4,5 százalékkal gyengült.