Texas déli körzetének kerületi bírósága engedélyezte a Lukoil orosz olajtársaság tulajdonában lévő repülőgép lefoglalást. A 45 millió dollár (17,9 milliárd forint) értékű repülőgép az amerikai kereskedelmi minisztérium Oroszország elleni szankcióinak megsértésével repült Oroszországba és Oroszországból az USA területéről - jelentette az amerikai igazságügyi minisztérium a Reuters szerint.

A Boeing 737-7EM típusú repülőgép utoljára 2019 márciusában repült be az Egyesült Államokba.

A Lukoilra 2014 óta vonatkoznak az amerikai pénzügyminisztérium külföldi eszközök ellenőrzésével foglalkozó hivatala (OFAC) által elrendelt ágazati szankciók. Az Egyesült Államok a közelmúltban exportellenőrzési és engedélyköteles szankciókat is bevezetett Oroszországgal szemben, miután Moszkva megszállta Ukrajnát. Oroszország „különleges katonai műveletnek” nevezi ukrajnai hadműveleteit.

„A mai nyilatkozat tárgyát képező repülőgép végső soron a Lukoil tulajdona volt, bár ezt a tulajdonjogot egy most nyilvánosságra hozott holdingcég-sorozat révén elfedték” – áll az igazságügyi minisztérium közleményében.

Az amerikai hatóságok így bármikor lefoglalhatják a repülőgépet, ha az belép az Egyesült Államok légterébe. Ha pedig valamelyik repülőtéren leszáll, akkor a privát cégek semmilyen kiszolgálást nem végezhetnek a járművön, vagyis nem tankolhatják meg, nem segíthetik a leszállását, vagy távozását, nem kaphat hangárszolgáltatásokat sem.