Mark Mobius, a Templeton Emerging Markets Group pénzpiaci alap elnöke úgy véli, hogy az év későbbi részében visszaáramlik majd a tőke a feltörekvő országokba - idézte a szakembert a Bloomberg. A Templeton a magyar államkötvények legnagyobb vásárlója.

A befektetők megpróbálnak hasznot húzni az Egyesült Államokban kialakult fellendülésből - derült ki a Mobius szavaiból. Ugyanakkor ahogy telnek-múlnak a hónapok, úgy fogják egyre inkább túlsúlyozni amerikai pozícióikat, ami a helyzet újragondolására késztetheti őket. Mivel a feltörekvő országok gazdasága nagyobb része továbbra is gyorsan növekszik, jelentős részüknek alacsony a GDP-hez viszonyított államadóssága és magas a devizatartaléka, a tőke visszaáramlik majd ezekbe az országokba.

Majd meglátjuk

Az elmúlt napok kamatemeléseinek hatása részben attól függ, melyik országról beszélünk, részben attól, mekkora volt a növelés. Mobius szerint Indiában a 25 bázispontos emelés - amivel nyolc százalékra ment fel az alapkamat - rendben lehet. Törökország esetén - ahol 4,25 százalékkal, 12 százalékra emelték a kamatot - egyelőre "ülésezik a zsűri", hogy eldöntse, elégedett-e a jegybank reakciójával.

Egyes országok esetén bonyolultabb a helyzet, mivel választások előtt állnak. Összességében a a kamatemelések ellenére nem várható nagyon nagy tőke-visszaáramlás. Ugyanakkor a fordulat végül megérkezik - állítja a szakember.

Roubini jósol

Újra hírnevéhez illő sötét kommenttel jelentkezett a MarketWachon Nouriel Roubini amerikai közgazdász professzor. Roubinit Dr. Végzetként emlegetik, miután pontosan megjósolta a 2008-2009-es válság kirobbanását. Véleménye szerint az elmúlt napokban elindult feltörekvő piaci tőkekivonás előtt túlságosan elbizakodottak voltak a piaci szereplők. Az elmúlt napok beavatkozásai ellenére egyes feltörekvő országok továbbra is törékeny helyzetben vannak.

Ráadásul az argentin devizaválság, a kínai gazdaság lelassulása, a politikai felfordulás Ukrajnában, Törökországban és Thaiföldön nem csupán a feltörekvő piacokon okozhat problémát, hanem hatással lehet a fejlett országok értékpapírpiacaira is. Ezért a világgazdaság egészét fenyegető kockázattal kell számolnunk. A legnagyobb veszély kínai GDP-növekedés durva lefékeződése, de nem feledkezhetünk meg arról, hogy az eurózóna gazdasági és politikai kockázatokat is hordoz. Ezt tetézheti, ha az amerikai Fed a vártnál korábban visszavonja monetáris enyhítését.