A korábban a kínai és a többi ázsiai gazdaság nagy hívének számító Mark Möbius, a Franklin Templeton Investments korábban feltörekvő piaci gurujaként futtatott szakértőjének komoly gondjai akadtak az ázsiai országban.  A FOX Business-nek nyilatkozva arról panaszkodott, hogy az ország tőkemozgásokra vonatkozó korlátozásai miatt nem engedik  kivinni a pénzét Kínából, és figyelmeztette a befektetőket, hogy legyenek „nagyon-nagyon óvatosak”, amikor egy olyan gazdaságba fektetnek be, ahol túl szigorú a kormányzati kontroll – írja a Reuters.

Nem tudok magyarázatot kapni arra, hogy miért teszik ezt velem... Mindenféle akadályt állítanak, persze nem nyíltan. Nem mondják például, hogy nem vihetem ki a pénzem, de előtte azt kérik, adjam át 20 év összes feljegyzését arról, hogyan kerestem ezt a pénzt... Ez őrület

 – fakadt ki a guru, akinek megjegyzései a hétvégén a kínai WeChat közösségi oldalon is nagyot futottak.

„A lényeg az, hogy Kína teljesen más irányba halad, mint amin Teng Hsziao-ping elindította a nagy reformprogrammal. Most van egy olyan kormány, amely szerte Kínában aranyrészvényeket vesz a nagyvállalatokban, megpróbálnak ellenőrizni minden jelentősebb céget. Szóval nem hiszem, hogy nem túl jó az összkép, amelyet a kormányt egyre nagyobb kontrollja mutat a gazdaságban” – tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!