A szerdai utolsó, késő esti tárgyalásokon megszületett a megegyezés a lengyel kormánykoalíció civakodó politikusai, Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke és Zbigniew Ziobro, a Szolidáris Lengyelország (SP) vezetője, igazságügyi miniszter között - adta hírül az onet.pl portál néhány független forrásra hivatkozva. Ez a lépés korábban nem szerepelt a lehetséges forgatókönyvek között.

Az Egyesült Jobboldal koalíciója tovább tart, de a tárgyalások részleteiről ellentétes információkat kapott a portál. A megegyezés fő eleme, hogy a Szolidáris Lengyelország néhány változástatásért cserébe támogatni fogja az állatvédelmi törvényt, amely korlátozza Lengyelországban az állatok tenyésztését szőrméjükért. Az onet forrásai szerint az úgynevezett hivatalnoki büntetlenség ügyéről nem tárgyaltak, a PAP állami hírügynökség szerint azonban ez is terítékre került. Ez a törvény büntetlenséget ígér azoknak a hivatalnokoknak, akik a koronavírus-járvány miatt szegnek törvényt.

Egyelőre nem világos hogy Kaczynski belép-e a kormányba, bár ez nagyon valószínűnek látszik. A tárgyalások a kormány átalakításáról még e héten befejeződhetnek. A PAP szerint Kaczynski három minisztériumban, az igazságügyi, a belügyi és a nemzetvédelmi tárca vezetésében is szerepet vállalna. Ugyanakkor más források még azt jelentették, hogy Kaczynski miniszterelnök-helyettes lesz.