Megvonja a parlamenti támogatását a lengyel kormánytól a Kukiz’15 párt, mert nem teljesült az a feltétel, amiért cserébe tavaly úgy döntött, hogy négy képviselője támogatja a kormányt a Szejmben - jelentette be a párt névadó-alapítója Paweł Kukiz a Notes from Poland tudósítása szerint. Ennek eredményeként a kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) és még megmaradt kicsiny szatelit pártja minimális többséggel, a 260 fős parlamentben 231 képviselővel kénytelen folytatni a kormányzást.

Kukiz eredeti szakmájára nézve rocksztár, és ennek szellemében elitellenes politikai ajánlattal indult a 2015-ös elnökválasztáson - sikertelenül. Tavaly pártja azért vállalta a kormány támogatását, mert ígéretet kapott arra, hogy létrehozzák a választott békebírók hálózatát, ami Kukiz szerint javítaná az igazságszolgáltatás hatékonyságát és erősítené az emberek bizalmát az elfogulatlan bíráskodásban.

Készült is egy törvényjavaslat ezzel kapcsolatban, ám nem került a törvényhozás elé. A PiS azzal védekezik, hogy egy új bírói intézmény létrehozása nem mindennapi jogalkotói feladat, nem beszélve arról, hogy alkotmányossági kérdéseket is felvet.

Bizalmatlansági indítvány

Az elapadt kormánytöbbség megnehezíti a törvények elfogadtatását, ráadásul komoly gondot okozhat az olyan nagy kérdésekben, mint például ha bizalmatlansági indítványt nyújtanának be Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel szemben. Kukiz lebegtette, hogy egy ilyen szavazáson pártja miként voksolna.

A PiS és két szatelit törpe pártja 2019. őszi hatalomra kerülése - pontosabban hatalmon maradása - óta rendszeresek a nézeteltérések a koalíciós partnerek között. Ezek eredményeként az egyik ki is lépett a koalícióból, amit a Kukiz'15 bevonásával igyekeztek pótolni.

Lengyelországban egy év múlva esedékes a következő parlamenti választás, de a dolgok mostani állása szerint előrehozott választások is lehetnek, ha a kormány elveszti parlamenti többségét.