A lengyel bányásztársadalmat reprezentáló szakszervezetek aktivistái megpróbálták befalazni Mateusz Morawiecki miniszterelnök parlamenti irodájának bejáratát a sziléziai Katowicében - adta hírül a Notes from Poland. A tiltakozással annak a véleményüknek próbáltak nyomatékot adni, miszerint Lengyelország jelenlegi energiaválságára a hazai szénbányászat felpörgetése lenne a válasz a szénimport leállítása mellett.

A kormányfő tagadja, hogy kormánya nem fordítana kellő figyelmet erre a kérdésre, kissé cinikusan azt mondta: a szén ára az, amitől nem tud aludni. Emellett úgy véli, hogy a probléma oka Oroszország Ukrajna elleni agressziója.

Bogusław Ziętek, WZZ Sierpień 80 szakszervezet elnöke erre válaszul azt mondta, hogy az aktivisták két hónapon keresztül minden héten megismétlik a tiltakozásukat a miniszterelnök Katowicében, a lengyel szénbányászat fellegvárában lévő irodája előtt.

Sosincs ott

Soha nem találjuk itt Morawieckit, és egy olyan iroda, ami üres, csak viszi a pénzt, havonta több ezer zlotyt, ezért be kell falazni - mondta harciasan a szakszervezeti vezető. Ennek szellemében téglákkal és betonkeverővel felszerelkezve érkeztek a helyiség elé. A rendőrség megakadályozta, hogy ezekkel az eszközökkel munkához lássanak.

Morawiecki csaló és gyáva - fogalmazott élesen Rafał Jedwabny, az állami tulajdonú Polska Grupa Górnicza (PGG), szénbányászati vállalat szakszervezetének vezetője. Szerinte a miniszterelnök valójában "klímaügyi miniszter". Ezzel arra célozhatott, hogy a szén felhasználásának leépítését a klímaváltozás elleni harccal szokták indokolni.