Itt az ideje Lengyelország küszöbön álló felminősítésének - mondta Marek Belka lengyel jegybankelnök. Bár készülnek a gazdasági növekedés lassulására, biztosak benne, hogy a válság első hullámához hasonlóan az ország - az Európai Unióban egyedüliként - most sem fog recesszióba süllyedni, még akkor sem, ha az eurózóna helyzete jelentősen romlana - derült ki The Wall Street Journalnak adott interjúból.

Felszólította ugyanakkor a kormányt, hogy folytasson még átláthatóbb és ambiciózusabb költségvetési politikát a büdzsé megszilárdítása és a befektetők támogatásának elnyerése érdekében.

Bizonyos aggodalommal tölti el, hogy a lengyel bankszektor 70 százaléka nyugat-európai bankok tulajdonában van, amelyeken keresztül a válság beszivároghat Lengyelországba, annak ellenére, hogy a lengyelországi bankok tőkeerősek, és viszonylag alacsony a rossz hiteleik aránya.

A jövő évi költségvetési javaslat eredetileg 4 százalékos GDP-növekedést tervezett. Mint Jacek Rostowski pénzügyminiszter közölte, most három változatot terjesztenek a kormány elé, amelyek az eurózóna helyzetének alakulásától függően 3,2, 2,5, vagy a legrosszabb esetben 1 százalékos bővüléssel számol.