Szép dolog a Frontex, de a Frontex életében még soha egyetlen méter határt nem védett meg, mi meg több száz kilométert. Semmi szükség, hogy ők védjék helyettünk a határt, nem is beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről – emlékeztet a Népszava Orbán Viktor miniszterelnök korábbi kijelentésére.

A lap szerint ennek ellen mintha ellent mondana, hogy a Fidesz-KDNP a keddi parlamenti szavazási dömpingben csendben elfogadott egy salátatörvényt is, amelyben – többek között – intervenciós jogot biztosítanak a Frontexnek menekültügyi válsághelyzet esetén.

Az ügynökség tagjai kényszerítő eszközt, fegyvert is használhatnak az ország területén. A frissen elfogadott törvény szerint az Országos Rendőr-főkapitányság, vagy az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság vezetője kezdeményezheti a belügyminiszternél az intervenciós csapatok behívását, amiről a kormány szerződésben állapodik meg a Frontexszel.

A törvénycsomag egy 2019-es uniós csúcs rendelkezéseit építi be a magyar jogba, az állam- és kormányfők – köztük Orbán Viktor – ekkor hagyták jóvá, hogy a Frontex hatáskörét jelentősen kibővítik, a szervezet készenléti alakulattal bővül, amit bármelyik uniós tagállamban bevethetnek. Ezek elsődleges célja, hogy a tagállamokat támogassák a külső határok védelmében, illetve a menekültstátuszt nem kapott bevándorlók hazatoloncolásában, akár erővel is.