A Die Welt német napilap információi szerint Franciaország blokkolja azt, hogy az EU a BioNTech/Pfizer koronavírus elleni vakcinájából 1,8 milliárd adagot rendeljen a következő két évre - írta az RFI.fr hírportál. Az újságnak nyilatkozó uniós diplomaták szerint ugyanis a francia cégek a jövőben az eddiginél nagyobb szerepet akarnak játszani az európaiak számára készülő oltóanyagok előállításában.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke április 23-án jelentette be, hogy az EU hamarosan újabb szerződést köt a Pfizerrel és a BioNTechhel 1,8 milliárd adag, koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag beszerzéséről. A tervek szerint annyi új generációs, az újabb vírusvariánsok ellen is védelmet nyújtó vakcina érkezik majd, hogy két évre elegendő lenne az unió teljes, 450 milliós lakossága számára.

A bizottság azóta is tárgyal a német-amerikai gyógyszergyártó duóval. A megrendeléshez valamennyi tagállam egyhangú jóváhagyására lesz szükség. A Die Welt szerint az oltóanyagok és az emlékeztető oltások iránti hatalmas globális kereslet miatt az uniós kormányok aggódnak, hogy Brüsszel lemaradhat. Ez katasztrófa lenne, amelyért Franciaország lenne a felelős - mondta az uniós diplomata.

Eközben a Franciaországban tovább csökken a koronavírus-fertőzések száma, a tervek szerint a következő hetekben az üzletek, a múzeumok, a mozik és az éttermek teraszai is megnyílnak - írta a francia portál.

Emmanuel Macron elnök rendelete szerint a fel nem használt oltásokra bármely felnőtt jelentkezhet május 12-től, életkortól függetlenül. Olivier Véran egészségügyi miniszter csütörtökön egy Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy 24 óra alatt rekordszámú, 600 ezer embert oltottak be az országban.

Jelenleg összesen mintegy 27 ezer Covid-beteg van a francia kórházakban.