Problémát jelent,, hogy a vírus valószínűleg továbbra is kering a vadon élő állatokban, ami új mutációkhoz vezethet, amelyek némelyike ​​kevésbé érzékeny a jelenlegi, emberek számára kifejlesztett jelenlegi vakcinák nyújtotta immunitással szemben. Ezért nagyon fontos az állatok - különösen a vadon élők – folyamatos megfigyelése minden új vírusvariáns nyomonkövetése és tulajdonságainak ellenőrzése - mondta Eman Anis, a Pennsylvaniai Egyetem Állatorvosi Karának mikrobiológiai adjunktusa a The Philadelphia Inquirernek, amit az Orvostovábbképző szemle online kiadása szemlézett.

Jelenleg a vírust a CDC szerint a többi között macskákban, kutyákban, görényekben, gorillákban, hörcsögökben, vízilovakban, hiénákban, egerekben, vidrákban, sertésekben, nyulakban és tigrisekben mutatták ki, de egyre bővül azon állatok listája, akik a természetben, az állatkertekben, illetve a háztartásokban az emberektől kapják el a vírusfertőzést.

A lap szerint egy nemrégiben Kanadában végzett vizsgálat során a kutatók egy olyan személyt azonosítottak, akinek koronavírus tesztje pozitív lett, miután szorosan érintkezett fertőzött fehérfarkú szarvassal. A koronavírusnak több tucat olyan mutációját találták meg, amelyeket eddig még más fajokban nem mutattak ki.

A mutációk ugyanakkor rendszerint nem a koronavírus tüskefehérjéjén alakultak ki, hanem egyéb helyeken, így nem befolyásolják a tüskefehérjét megcélzó oltóanyagok hatását.

Az óvatosság így is indokolt, hogy időben észlelhessük a problémát okozó mutánsok felbukkanását - olvasható az OTSZonline szemléjében.