„Fontos tudni, hogy a betegség leküzdése után a lakosság hány százalékánál alakultak ki antitestek. Egy részét teszteléssel fedezhetjük fel, de nem mindenkinek vannak antitestjei, és a népesség egy része úgy esik át a betegségen, hogy nem is tud róla. Azonban mindenki rendelkezik bizonyos fokú védettséggel az újrafertőződéssel szemben, és az ilyen betegeknek nem szabadna kórházba kerülniük” – mondta Peter Lednický, az Unilabs Slovensko vezérigazgatója a pozsonyi Új Szó cikke szerint.

A kutatást az omikron-hullám kezdetével végezték el, hogy kiderítsék, hány ember kap védelmet, miután legyőzte a Covid-19-et. Az antitestek körülbelül hat hónapig maradnak a beteg szervezetében, és körülbelül hat hónappal ezelőtt érkezett Szlovákiába a harmadik hullám, amelyet a delta változat okozott. Az Unilabs Slovensko laboratóriumaiban 2021-ben folyamatosan szekvenálták a pozitív minták egy részét, és októberben a delta már 100 százalékban jelen volt a pozitív minták között.

A laboratóriumok Szlovákia egész területéről származó 4221 mintában az ELISA-módszerrel vizsgálták az antitesteket. Megállapították, hogy a szlovákiaiak kevesebb mint negyedének vannak antitestjei, egészen pontosan az emberek 23,62 százalékának. Az omikron hullám előtt a beoltottság 50 százalék körül alakult Szlovákiában, így az emberek nagyjából háromnegyede várhatta felkészülten a járvány újabb csapását.