Kína azt mondja, hogy vegyi anyagokkal próbálja majd megvédeni a gabonatermést a rekordméretű szárazságtól, miközben a délnyugati gyárak vasárnap arra vártak, hogy kiderüljön, vajon újabb egy hétre leállítják-e őket a vízenergia előállításához szükséges vízhiány miatt – írja az ABC News.

A mostani a legmelegebb és legszárazabb nyár, amióta a kormány 61 évvel ezelőtt elkezdte a csapadék és a hőmérséklet mérését, elsorvasztotta a termést, és a víztározók vízszintje a normális szint felére csökkent. Szecsuán tartományban a múlt héten gyárakat állítottak le, hogy energiát takarítsanak meg az otthonok számára, mivel a légkondicionáló berendezések iránti igény megugrott, és a hőmérséklet elérte a 45 fokot.

Az elkövetkező 10 nap a dél-kínai rizstermés számára a "kárelhárítás kulcsfontosságú időszaka" - mondta Tang Renjian mezőgazdasági miniszter a Global Times című lap szerint.

A hatóságok sürgősségi lépéseket fognak tenni, hogy "biztosítsák az őszi gabonatermést", amely Kína éves termésének 75 százaléka - mondta Tang.

A hatóságok "megpróbálják növelni az eső mennyiségét", vegyszerekkel manipulálják a felhőket, és "vízmegtartó szerrel" permetezik a növényeket, hogy korlátozzák a párolgást - közölte Tang minisztériuma a honlapján. Arról nem közölt részleteket, hogy ezt hol fogják megtenni.

A fennakadás további kihívások elé állítja a kormányzó Kommunista Pártot, amely a megroggyant gazdasági növekedést próbálja helyreállítani az októberi vagy novemberi találkozó előtt, amikor Hszi Csin-ping elnök várhatóan megpróbálja magát egy harmadik ötéves vezetői ciklusra kinevezni.

Egy kisebb kínai gabonatermésnek globális hatása lehet. Növelné az importkeresletet, ami fokozná az

Egyesült Államokban és Európában a több évtizedes csúcson lévő inflációs nyomást.

Ugyancsak vasárnap Szecsuán tartományban több ezer napelemeket, processzorchipeket és más ipari termékeket gyártó gyár várta, hogy megtudja, meghosszabbítják-e a múlt heti hatnapos leállást.