A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Ukrajna megteszi az előkészületeket arra, hogy a hágai nemzetközi választott bíróság elé vigye vitáját az országnak szállított orosz gáz áráról − jelentette ki Viktor Janukovics ukrán államfő az orosz Kommerszant gazdasági lapban. Az elnöknek elege van abból, hogy másfél éve próbálják felülvizsgálni a 2009 januárjában kötött szállítási szerződés feltételrendszerét, eredménytelenül. A megállapodás előtt a felek nézeteltérése az európai gázszállítások leállításához vezetett, ám a tíz évre szóló egyezmény − amelyet ukrán részről még Julija Timosenko miniszterelnök írt alá − a jelenlegi kijevi vezetés szerint irreálisan magas árakhoz vezet. Ukrajnának az idei harmadik negyedévben ezer köbméterenként 355 dollárt kell fizetnie az orosz gázért, miközben Németországnak például csak 200-at. Mikola Azarov ukrán kormányfő 250 dollár körüli árat tartana elfogadhatónak.

Ukrajna nem torpedózhat meg érvényben lévő szerződéseket − reagált Janukovics kijelentésére Dmitrij Medvegyev orosz államfő, Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Ukrajna olcsóbban kapja a gázt, mint Lengyelország, Magyarország, Románia vagy Törökország. Oroszország két feltételhez kötné a szerződés módosítását. Az egyik, hogy Ukrajna lépjen be az orosz−belorusz−kazah vámunióba, a másik, hogy adják el a gázimportot és a tranzitot lebonyolító Naftogaz állami vállalatot a Gazpromnak. Az előbbit azért utasítja el Kijev, mert a mai ukrán vezetés is az Európai Unióhoz kívánna csatlakozni, legfeljebb ennek módját és tempóját képzeli el másként, mint Európa-barátnak tartott elődje.

A Naftogazt pedig nemhogy nem akarják eladni, hanem a vásárlást, a termelést és a tranzitot lebonyolító három részre akarják bontani. Ezt jövő januárig akarják befejezni, majd az új cégeket tőzsdére vinnék, amiből 10-12 milliárd dollárra számítanak. Ennek egy részét adósságtörlesztésre használják fel, a maradékot pedig az energiahatékonyság, illetve az ukrán gázkitermelés növelésére akarják fordítani − jelentette ki Jurij Bojko energiaügyi és szénipari miniszter a Bloombergnek. Oroszország szerint a Naftogaz státusának megváltoztatása érinti az orosz−ukrán gázszállítási szerződést, aminek következményei lehetnek.

A szakértők egy része úgy látja, hogy ha választott bíróság elé kerül a gázárvita, az nem vezet a szállítások leállításával fenyegető újabb gázháborúhoz, mert rendezett keretek között tartja a konfliktust. Mások szerint azonban a dollármilliárdos tét miatt a felek ismét elmehetnek a végsőkig.