Azután, hogy a vasárnapi, a spanyol kormány és alkotmánybíróság által illegálisnak titulált függetlenségi népszavazása lezajlott, megszólalt az Európai Bizottság is. A brüsszeli testület közleményében leszögezte: "a spanyol alkotmány értelmében a tegnapi szavazás Katalóniában nem volt legális".

Az Európai Bizottság szempontjából - ahogy ezt Jean-Claude Juncker, a testület elnöke is többször megerősítette - ez Spanyolország belügyének számít, így a spanyol alkotmánynak megfelelően kell a tagállamnak kezelnie.

A bizottság megerősítette továbbá, hogy bízik Mariano Rajoy miniszterelnök vezetésében, hogy a spanyol alkotmány tiszteletben tartásával és az állampolgárok alapjogainak tiszteletben tartásával menedzselni tudja ezt a nehéz helyzetet.

Megvan a jog az elszakadásra?

Carles Puigdemont katalán miniszterelnök hétfőn kijelentette az Euractive szerint, hogy a régió elnyerte a jogot arra, hogy elszakadjon Spanyolországtól, miután a szavazók 90 százaléka támogatta a függetlenséget. A katalán kormány szóvivője, Jordi Turull egy sajtótájékoztatón azt mondta: 2,02 millió katalán szavazott a függetlenségre 42,3 százalékos részvételi arány mellett. A katalán kormány szerint további 700 ezer embert gátoltak meg a szavazásban.

Megjegyzés

Katalónia egyike Spanyolország tizenhét úgynevezett Autonóm Közösségének (Comunidad Autónoma), amelyek a Franco-rezsim bukása után, az 1978-as demokratikus alkotmány alapján a központi kormányzat helyett vagy annak a tevékenységét kiegészítve, saját hatáskörben gyakorolhatnak bizonyos törvényhozási, végrehajtói és igazságszolgáltatási jogköröket. Katalónia népessége 7,5 millió, amelyből a szavazásra jogosultak 5,34 milliót tesznek ki. Korábbi riportok alapján kiderült, hogy a lakosságot erőteljesen megosztja a függetlenség kérdése. A SocioMétrica nevű közvélemény-kutatócég referendum előtti felmérése arra mutatott rá, hogy a függetlenségi referendum támogatottsága a 17 és 30 év közötti korosztályban a legnagyobb, 58,4 százalék.

Az új független Katalónia EU-n kívül kerülne

Margaritisz Szkínasz, az Európai Bizottság szóvivője a hétfői sajtótájékoztatón hangsúlyozta: jogi szempontból a bizottság továbbra is azon a véleményen van, hogy ha referendumot a spanyol alkotmánynak megfelelően tartották volna meg, akkor az azt jelentette volna, hogy az adott térség az Európai Unión kívülre kerülne.

A jogi aspektuson túl viszont az Európai Bizottság úgy véli, hogy most az "egység és stabilitás" idejét kellene élni és nem a megosztottságét és széthullásét. A testület arra szólította fel a feleket, hogy most minél hamarabb mozduljanak el a konfrontációtól a párbeszéd irányába.

Az erőszak sohasem lehet a politika eszköze

- idézte Szkínasz a bizottság közleményét. E kijelentést a nemzetközi sajtó képviselői úgy értelmezték, hogy a bizottság nem ítélte el a rendőri brutalitást, miután - a testület szokásos napi sajtótájékoztatóján elhangzott kritikák szerint  - a békésen sorban állókra támadtak rendőrök. A vasárnapi - a spanyol kormány által illegálisnak minősített - referendum miatti összetűzéseknek több mint 800 sérültje lett.

A sajtótájékoztatón egyebek mellett elhangzott, hogy Jean-Claude Juncker és Mariano Rajoy hétfő délután telefonon beszélni fog egymással.

Ennyi?

Ezzel persze nincs még vége, a feszültség tovább fokozódhat, miután katalán szakszervezetek és szervezetek régiószerte sztrájkra szólítottak fel kedden, október 3-án, mert úgy vélik, hogy súlyosan megsértették a szabadságjogaikat. Arról, hogy ezeknek az eseményeknek elemzők szerint milyen következményei lehetnek a spanyol gazdaságra, itt írtunk bővebben.