A korábban Magyarországon is tevékenykedő Profi kiskereskedelmi lánc jelenlegi tulajdonosa, az Enterprise Investors lengyel befektetési alap már a nyáron bejelentette, hogy megválik a jelenleg 470 üzletből álló Profi-hálózattól.

Az ajánlatokat november közepéig várják. A zr.ro értesülése szerint érdeklődőkből nincs hiány. A gazdasági portál úgy tudja, hogy négy nagy befektetési alap, a KKR, a Mid Europa Partners, a Pamplona Capital és a BcPartners versenyez az üzletlánc átvételéért.

A Profi piaci értékét növeli, hogy óriási országos lefedettséggel rendelkezik,  a kistelepüléseken is vannak üzletei és idei becsült forgalma 780 millió euró lehet. A romániai kiskereskedelmi piacon eddig a legnagyobb tranzakció a Real üzleteinek felvásárlása volt. A vevő a franci Auchan volt, amely több mint 250 millió eurót fizetett a portékáért.

Magyarországon a Profi diszkontok, a Match szupermarketek és a Cora hipermarketek a francia Louis Delhaize-csoporthoz tartoztak, amely 2012-ben vonult ki hazánkból.