Tavaly 5683 lejt (448 ezer forint) tett ki a romániai háztartások havi átlagjövedelme, az egy főre jutó jövedelem pedig 2243 lej (177 ezer forint) volt. Ez 8,9 százalékos, illetve 10,5 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest – idézte a Maszol Országos Statisztikai Intézet (INS) adatait.

A lakosság havi összkiadása 2021-ben átlagosan 4876 lej volt háztartásonként (személyenként 1925 lej), ami a teljes jövedelem 85,8 százaléka. A bérek és a hozzájuk kapcsolódó egyéb jövedelmek képezték a legfontosabb jövedelemforrást, a háztartások összes jövedelmének 69 százalékát.

Emellett a szociális ellátásokból származó jövedelem (19,1 százalék), az egyéni, nem mezőgazdasági tevékenységekből származó jövedelem (1,8), a mezőgazdaságból származó jövedelem (1,6), valamint a természetbeni jövedelem (6,5) – elsősorban a saját erőből előállított élelmiszerek ellenértéke (5,4) – is hozzájárult a háztartások teljes jövedelméhez.

A háztartások kiadási szerkezetében a legjelentősebb tételeket az élelmiszerek és nem élelmiszer jellegű termékek, illetve szolgáltatások vásárlása, az adók és illetékek befizetése, valamint a háztartások működésével kapcsolatos kiadások (takarmányok, a háztartási termeléshez szükséges munkaerő, vetőmagok, állat-egészségügyi szolgáltatások) jelentik.

A lakásvásárlás vagy -építés, termőföldvásárlás, egyéb nagyobb beruházás, részvényvásárlás átlagosan csak a kiadások 0,4 százalékát tette ki. Az élelem és nem alkoholos italok vásárlásával járó költségek az összkiadások 33,4 százalékát adták.