A vasárnap közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 50,1 pontra csökkent januárban. Elemzők 50,0 pontra számítottak a decemberi, 50,3 pont után.

A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal. Jóllehet a bővülés üteme januárban lassult, a kínai feldolgozóipari BMI immár a harmadik egymást követő hónapban maradt az 50 pontos küszöb fölött a tavaly szeptemberben és októberben regisztrált zsugorodást követően.

Csao Csing-ho, a kínai statisztikai hivatal vezető elemzője az adatokkal egy időben közzétett közleményben a teljesítmény növekedésének lassulását részben azzal indokolta, hogy január egyes feldolgozóipari ágazatok számára szokásosan gyengébb időszaknak számít. A teljesítményre továbbá rányomta a bélyegét a kereslet lanyhulása is.

A kisvállalatok teljesítménye zsugorodott

A vállalatok mérete szerinti adatokból kiderül, hogy januárban a feldolgozóipari közép- és nagyvállalatok teljesítménye lassuló ütemben, ám továbbra is növekedett. A kisvállalatok teljesítménye ezzel szemben a múlt év végéhez képest még nagyobb mértékben zsugorodott.

A termelésre vonatkozó részmutató az előző hónapról 0,5 ponttal gyengülve 50,9 pontra mérséklődött januárban.

Az új megrendelések állományának 49,3 pontos részindexe ugyanakkor a kereslet további visszaesését tükrözte.

Vírushatást mutat a szolgáltatóipar

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektor 51,1 pontos januári BMI-je szintén a teljesítmény növekedésének lassulását jelezte. Az adat a leggyengébb volt azóta, hogy tavaly augusztusban a szektor BMI-je 47,5 pontra csúszott vissza. Decemberben pedig még 52,7 pontot regisztráltak.

Az építőipar teljesítményének bővülése 55,4 pontra esett, míg a szolgáltatóiparé 50,3 pontra gyengült januárban. Jelentős növekedést tükrözve, 55 pontnál magasabb értéket mutatott a többi között a légi árufuvarozással, a telekommunikációval és tartalomszolgáltatással, az internetes szoftverekkel, az információs technológiákkal, valamint a pénzügyi és a biztosítási szolgáltatással foglalkozó szektorok részindexe. Visszaesést jeleztek mindazonáltal egyebek mellett a vasúti és közúti árufuvarozással, a szállodai, a tőkepiaci, illetve az ingatlanszolgáltatásokkal foglalkozó szektorok részmutatói.

A statisztikai hivatal szakértője szerint a szolgáltatóipar lassabb helyreállásában az országban szórványosan megjelenő koronavírus-járvány újabb hullámai játszanak szerepet, ezek ugyanis jelentős akadályokat jelentenek a közlekedésben és rányomják bélyegüket az olyan, fokozott érintkezésekkel együtt járó ágazatokra, mint a turizmus és a vendéglátás.

A feldolgozóiparon kívüli ágazatokban az új megrendelések állománya gyorsuló ütemben zsugorodott januárban a szolgáltatóipari kereslet növekvő mértékű gyengülése következtében. Az építőiparban ezzel szemben a kereslet gyorsuló növekedését regisztrálták.

Az üzleti várakozások részindexe 57,9 pontra emelkedett, javuló derűlátást tükrözve.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index decemberről 1,2 ponttal csökkenve 51,0 pontra gyengült januárra -ismertette az MTI az adatokat.