Lengyelország a napokban jutott túl a koronavírus-járvány negyedik hullámának csúcsán, ám a varsói kormány már azzal van elfoglalva, hogyan fékezze meg az ötödiket, amit az omikron koronavírus-változat okozhat januártól kezdődően - írta a Notes from Poland. Nem kispályáznak: az iskolák december 20-ától visszatértek a távoktatásra.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter ezt azzal magyarázta, hogy szakértőik szerint ez felgyorsíthatja a negyedik járványhullám lecsengését, amelyet december első két hetében megfigyeltek. Szerinte a korlátozásra a vírus várható következő rohama miatt is szükség van. Waldemar Kraska egészségügyi miniszterhelyettes szerint a lengyel kórházak leterheltségén a januárban lesz érezhető az omikron hatása.

Korlátozni kell a fertőzések számát a következő hetekben a felkészülés jegyében - indokolta a miniszterhelyettes, miért vezettek be újra szigorításokat a vendéglők, a szállodák, a kulturális rendezvények és a templomok látogatása terén. Kraska megerősítette, hogy az országban immáron hét omikronfertőzött koronavírus-beteget tartanak nyilván. Ez a vírusváltozat tíz perc alatt megfertőzheti azt, akivel kapcsolatba kerül.