A lengyel rendőrség úgy gondolta, hogy karácsony előtt "meglepi" a dolgozó népet azzal, hogy razziaszerűen ellenőrzi a boltokban a járványügyi korlátozások betartását - derül ki a Notes from Poland tudósításából. Az ezüstvasárnapi hétvégén felpörgették az ellenőrzéseket és a bírságolást, amit a tervek szerint az aranyvasárnap körüli napokban fokoznak.

Így a rend szigorú őrei a nyilvános helyeken a maszkviselés elmulasztása miatt 12,6 ezer büntetést szabtak ki, 12,7 írásbeli intőt adtak az állampolgároknak azzal, hogy ha még egyszer meglátják őket maszk nélkül, akkor a törvény teljes szigorával sújtanak le rájuk, és 1000 esetben adtak randevút az ellenszegülő állampolgároknak a bíróságon.

A lengyel rendőrség ezzel újra bebizonyította, hogy nem tétlenkedik, ha az utca emberének helyes viselkedésre szoktatásáról van szó. Augusztus óta ugyanis 183 ezer büntetést szabtak ki, 436 ezer figyelmeztetést fogalmaztak meg tárgyilagos alapossággal és 12,5 ezer embert idéztek a bíróság elé. Ez napi átlag 1400 bírságot jelent - milyen kár, hogy Lengyelország népessége csak 38 millió ember, így nem tud kibontakozni a hatóság aktivitása kellően grandiózus méretekben.

Nincs menekvés

Nagy szerencse azonban, hogy a vasárnapi zárva tartás szabálya alól kivételt jelentenek a karácsony előtti hétvégék, így a rendőrség e napokon is büntethet javítva bírságolási átlagát. A szabályok szerint akár 500 zlotyra (40 ezer forint) is elmeszelhetnek valakit, aki nem viselkedik kellően covidtudatos módon.

Érdemes megjegyezni, hogy nagyon téved, aki azt hiszi, hogy ha nem látja a rendőrt, akkor az nem bánthatja. A hatóság ugyanis a térfigyelő és a bolti kamerákon keresztül is rajta tartja a szemét a vétkezőkön. Az egyik nagy bevásárlóközpont szóvivője szerint a vásárlóik többsége betartja a szabályokat ám mindig akadnak rebellisek is, akik nem átallják kockáztatni saját és mások egészségét.

A lengyelországi regula szerint december eleje óta az áruházak csak egy vevőt engedhetnek eladóterületük minden 15 négyzetméterére. A vendéglők, kocsmák, éttermek, mozik és színházak kapacitáskihasználását a korábbi 50 százalékról 30 százalékra csökkentették. Ez a szabály azokra a vendégekre és nézőkre vonatkozik, akik nincsenek kétszer oltva.

Aggasztó jelenség

Eközben az OECD és az Európai Bizottság jelentéséből kiderült, hogy Lengyelországban 1,4 évvel (78 évről 76,6 évre) csökkent a várható élettartam a koronavírus-járvány nyomán megugrott halálozás miatt. Ez a csökkenés a legnagyobbak között van az EU-ban, és kétszerese az unió 0,7 éves átlagának. A rossz adat minden bizonnyal összefügg az ország egészségügyi rendszerének gyengeségével.

Ennek egyik jelzőszáma, hogy 2018-ban 100 ezer lakosra vetítve 222-en haltak meg olyan okokból, amelyeknek elejét lehetett volna venni és 133-an vesztették életüket kezelhető betegségben. Az EU átlaga 160, illetve 92 ilyen haláleset. A rákbetegséget túlélők aránya is viszonylag alacsony, bár ez az utóbbi időben nőtt.

Lengyelország évek óta azok közé az EU-tagországok közé tartozik, amelyek viszonylag keveset költenek az egészségügyre. A varsói kormány 2019-ben a GDP 6,5 százalékát szánta erre a célra, míg az EU átlaga 9,9 százalék. Ezzel függ össze, hogy míg Lengyelországban 2,4 orvos jut 1000 lakosra, addig az EU átlaga e téren 5,1/1000 lakos. Ezzel a lengyelek a sereghajtók közé tartoznak.