Százával fognak megszűnni az éttermek és a szállodák, jósolta váteszként az egyik szakember még év elején. Jóllehet, ezen akkor sokan felhördültek, ám ma már üzletek ezreiről beszélünk - írja az Mfor vendéglői körképében. Miközben egyik nap még munkaerőhiányról panaszkodnak a szakma vezetői, másnap már azzal szembesül a szakácsnak, pincérnek jelentkező, hogy megszűnt az étterem.

A koronavírus-járvány következtében 3400 üzlettel lett kevesebb a vendéglátásban az elmúlt három évben, ám a következő időszakban ennek a többszörösére lehet számítani. A csődhullám januárban, az ünnepek elmúltával lesz igazán erős - derül ki  Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szavaiból.

"Mi nem zártunk be, hanem átszerveztük a teljes cégportfóliót" – mondta Mayer Évától, a hédervári Kont étterem és több más vendéglátóhely tulajdonosa. Például, kiépítettek egy nagyüzemi konyhát, amely stabilizálja a cég működését. Ma naponta 500 főre főznek, főleg iskoláknak, óvodáknak és gyáraknak.

Csökkentett nyitva tartás

Emellett csökkentették Á la carte éttermük nyitvatartási idejét, csak péntek, szombat és vasárnap fogadnak vendéget. Az a céljuk, hogy egy önfenntartó konyhát hozzanak létre. Nagyon figyelnek az alapanyagok árára, ám a megugrott energiaszámlát alapvetően a haszon csökkenése árán fizetik ki.

A Kemenes Cukrászat milliárdos forgalmú nagyüzem, amely pékségekbe is szállít és erős a vendéglátó profilja is. Az alkalmazottaknak – amint azt Bartha Edit az alapító tulajdonos elmondta – minden hónapban 15 ezer forint pluszt adnak a fizetés mellé, hogy a rezsiszámlákat ki tudják fizetni. Ez nagyon ritka az ágazatban. Ez a vállalat erős forgalmának köszönhetően egyelőre némi takarékosság árán ki tudja gazdálkodni megemelkedett költségeit.