Szerbiában több mint egy hetes szünetre mehetnek az általános és középiskolások februárban - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. Az államiság napja miatt február 15-e és 16-a munkaszüneti nap, és az iskolai naptár szerint február 14-e is munkaszüneti nap az iskolákban. A Novosti viszont azt írja, hogy a magas fertőzésszám miatt a szünetet meghosszabbítják további két nappal, így a diákok február 12-e és 20-a között otthon lennének.

Ezzel a két hétvégével jelentősen csökkenhet a fertőzöttek száma, vélik a szakemberek. A szakszervezetek egyébként figyelmeztetnek, hogy sokkal kevesebb fertőzött diákot jelentenek be, mint amennyi a valós számuk.

“Az iskoláktól senki sem kéri az adatokat, hogy valójában hány diák hiányzik, csak azoknak a számára kíváncsiak, hogy hánynak van bizonyítéka a fertőzöttségről. Ilyen papírja viszont kevés diáknak van, hiszen tüneteik nagyon enyhék, emiatt nem is tesztelik őket” - mondják a szakszervezet képviselői.

A Batut Intézet adatai szerint az elmúlt héten a 6 és 18 év közötti korosztályban 5480 fertőzött diák volt, vagyis az iskolaköteles gyerekek 0,71 százaléka. A szakemberek szerint azonban a valós szám ennek legalább a háromszorosa. Az oktatásügyben dolgozók közül 8500 fertőzött volt a legutóbbi adatok szerint. Mostanra a számuk ennek legalább kétszerese lehet.