Meglepően gyakoriak azok a kísérletek, amelyekben a naiv vagy zavart szellemi állapotban lévő felhasználókra vadászó csalók telefonon, SMS-ben vagy az interneten bepróbálkoznak az embereknél. Az Egyesült Királyságban csak az elmúlt három hónapban 45 millió ilyen eset történt – idézi az Ofcom távközlési szolgáltató becslését John Gapper, a Financial Times szakírója. Az amerikai fogyasztók 3,4 milliárd dollárt (1060 milliárd forintot) veszítettek 2020-ban a legkülönfélébb online csalások miatt.

Az átverésekre szakosodott iparág olyan jól ismert, állandóan vissza-visszatérő módszereket használ áldozatai megkísértésére, hogy az ember hajlamos az áldozatokat hibáztatni balsorsukért. Az egyszerű sipisták, akik felhívják az embereket vagy megtalálják őket az interneten, nem kifinomult szélhámosok, akik rafinált ötletekkel keresik meg az embereket, hanem bérmunkások, akik előre megírt szöveggel bombázzák az online világ lakóit abban bízva, hogy sok száz vagy ezer hívás közül néhányban sikerül lépre csalniuk kiszemelt áldozataikat.

Az utóbbiak egy része utólag belátja, hogy hibázott. Az embert a kapzsiság hajtja, aki azt mondja, hogy ez nem hat rá, az hazudik – véli egy 64 éves ausztrál nő, akit több mint 220 ezer dollárt (több mint 68 millió forint) bukott egy átverésen. Az a tanulmány, amelyben az ő esetét is feldolgozták, arra lyukadt ki, hogy a csalások áldozatait valóban a kapzsiságuk és a rászedhetőségük viszi lépre, és nagyon nagy a hajlamuk arra, hogy másokat hibáztassanak a gondjaikért.

Kínos helyzetek

Utólag sokszor nagyon kínos, hogy valaki felült egy trükknek, ezért nem jelentik sokan az eseteket. Különösen igaz ez a romantikus kapcsolatokra vágyók esetén. A koronavírus-járvány idején a lezárások alatt virágzottak a randioldalak, és segítette a csalókat, hogy a járványra hivatkozva zárkózhattak el a személyes találkozás elől. Ezek esetén a legtipikusabb átverés, hogy miután érzelmileg elfogadtatják magukat áldozatukkal, hiteltartozásra vagy a hozzájuk utazásra kérnek pénzt tőlük. Aztán felszívódnak.

A romantikus kapcsolatokra vágyó naivak az USA-ban tavaly 304 millió dollárt (95 milliárd forint) buktak – derült ki a Federal Trade Commission jelentéséből. Egy Nigériából származó bandát, amelynek 11 férfi tagja volt, szeptemberben vádoltak meg Texas államban azzal, hogy ismert randioldalakon hülyítettek magányos vagy özvegy nőket, kihasználva elszigeteltségüket, magányukat, illetve esetenként fájdalmukat.

Mégsem az áldozatok

Ezért aztán óvatosan kell bánni az áldozatok hibáztatásával. Könnyen előfordulhat bárkivel, hogy olyan élethelyzetbe kerül, amelyben elveszti a kontrollt, bedől egy online csalásnak. Másrészt helyénvaló az empátia a vesztesekkel, főként az olyan adatok tükrében, amilyen például az, hogy az Egyesült Királyságban tavaly a romantikus érzések vámszedői átlagosan fejenként 7850 font (3,4 millió forint) veszteségek okoztak áldozataiknak.

Hasonló adatokat kapunk az USA-ból is. A bűnözők a legsérülékenyebbeket támadják, például a meggyengült ítélőképességű időseket. A 80 éven felüli amerikaiak medián átlag vesztesége tavaly 1300 dollár (több mint 400 ezer forint) volt, szemben a húszak éveikben járok átlag 325 dollárjával (100 ezer forint). Bár lehet szigortani a internetes portálok működésének szabályait, és a site-ok üzemeltetői maguk is igyekeznek fellépni a csalások ellen (a Match.com randioldal például figyelmezteti felhasználóit, hogy soha ne küldjenek másoknak pénzt), ám a csalás nem fog eltűnni. Túlságosan „nagy pénz van benne” ahhoz, hogy a bűnözők leálljanak vele.