A Destatis hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint augusztusban 3,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest a júliusi 3,8 százalék után, és stagnáltak júliussal összevetve, amikor a havi drágulás 0,9 százalékos volt.

Elemzők is 3,9 százalékos éves inflációval számoltak és 0,1 százalékos fogyasztói áremelkedéssel júliushoz viszonyítva.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) augusztusban éves bázison 3,4 százalék, havi bázison 0,1 százalék volt - írta az MTI.

Júliusban a HICP éves bázison 3,1 százalékot, havi bázison 0,5 százalékot tett ki.

Az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos inflációs célját már a negyedik hónapja meghaladó áremelkedés részben a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett alacsony bázisnak tulajdonítható, de az áremelkedéshez nagyban hozzájárult a járványvédelmi korlátozások enyhítésével felpörgő gazdasági aktivitás és a növekvő lakossági kereslet is.

Augusztusban a legnagyobb mértékben, 12,6 százalékkal az energiaárak emelkedtek éves összevetésben a júliusi 11,6 százalék után. Az élelmiszerek árnövekedése 4,3 százalékról 4,6 százalékra, a szolgáltatásoké pedig 2,2 százalékról 2,5 százalékra gyorsult.