A holland kormány, mely az utóbbi hónapokban meglehetősen sokféle irányba mutatott jövőt az ország energetika szükségleteivel kapcsolatosan, most azzal a tervvel állt elő, hogy 2050-re 70 GW tengeri (offshore) szélenergia-termelő rendszert akar megépíteni.

Mindezt a fenntarthatóság, valamint a zöldhidrogén termelés mind nagyobb mértékben növelhetősége érdekében. A REVE News közlése szerint a tervek azon a feltételezésen alapulnak, hogy az ország 2040-re már képes lesz mintegy 50 GW szélenergia potenciált kezelni. Ehhez az első lépés az, hogy az évtized végére 21 GW szélenergia termeljen a holland területeken - ami egyébként az ország jelenlegi villamosenergia-fogyasztásának mintegy háromnegyedét tudná kiszolgálni.

A kabinet a 2030-as cél elérhetővé tételének kidolgozásán már rajta van, az követően pedig minden figyelem a hidrogéntermelésre összpontosul, mivel Hollandia e téren jóideje meglehetően aktív és ambíciózus. Azt tervezik, hogy az Északi-tengeren megtermelt szél-áramra támaszkodva az ipar nagy részét gázról hirdgénre állítják majd át. Ennek abban a tekinteben is nagy jelentősége van, hogy az offshore szélparkokat akár egészen távolra is telepíteni lehet majd a parttól, mivel nem kell azokat a villamos energia hálózatra csatlakoztatni (mert a platformok egy része helyben, a tengeren fognak áram segítségével hidrogént előállítani), a költségek sem "nőnek az égig".

A tengeri szélturbinák 70 gigawatt teljesítménye nagyon ambiciózus, és a következő néhány évben látni fogjuk, hogy pontosan hány gigawattra is lesz majd ténylegesen szükség. Ez a terv lehetőséget ad számunkra, hogy fenntartható módon villamosítsuk Hollandia nagy részét, és például zöld hidrogént állítsunk elő az ipar számára. De óvatosak vagyunk, nagy figyelemet fordítunk a víz feletti és víz alatti természetre, valamint az Északi-tenger egyéb érdekeire, mint például az élelmiszertermelésre, a hajózásra, a védelemre és a partvédelemre is

-mondta Rob Jetten klíma- és energiaügyi miniszter, aki a részleteket a jövő év elejére ígérte. 

Együtt - többre

Ahogyan azt néhány napja megírtuk: az Északi-tengeri Energiaügyi Együttműködés kilenc európai országa Dublinban megállapodott arról, hogy 2050-ig közösen 260 gigawatt szélkapacitást építenek ki az Északi-tengeren. Ennek része a holland vállalás is.

A németalföld ország idén májusban már kötött hasonló irányú megállapodást, akkor az Dánia, Németország, Belgium és Hollandia szorosabb együttműködési hajlandóságát rögzítette - szintén az Északi-tengeren. Ezek a dokumentumok nem csak erőművek építésére szólnak, hanem arra is, hogy az aláíró országok összekapcsolják e majdan megépülő villamosenergia pontjait, és így mindenki számára nagyobb, biztosabb lábakon álló rendszerük lesz.