Az ukrán kormány becslése alapján idén 33 százalékkal zsugorodhat Ukrajna gazdasága - írja a G7.hu. Amíg Magyarország nemzeti összterméke a rendszerváltás utáni visszaesés során (1989 és 1993 között) 18 százalékkal, az Egyesült Államoké pedig a nagy gazdasági világválságban (1929 és 1933 között) nagyjából 30 százalékkal csökkent.

Az ukrán jegybank adatai szerint a munkanélküliség 35 százalékos. A Világbank, az ukrán kormány és az Európai Bizottság augusztusi jelentése 97,4 milliárd dollárra becsülte az ukrajnai infrastruktúrában június elejéig keletkezett károkat, emellett 252 milliárd dollárra tették a gazdaság leállásából származó veszteségeket.

Óriási pénzbe kerülne a helyreállítás

Az ukrán kormány júliusban bemutatott helyreállítási terve 750 milliárd dollárra teszi az ország teljes újjáépítésének költségét, de a végső összeg nyilvánvalóan a hadi események további kimenetelétől is függ. Az adóbevételek jelenleg csak a kiadások 40 százalékát fedezik.

Az ország finanszírozásának fenntartása érdekében az ukrán jegybank közvetlenül finanszírozta a költségvetést, június végéig több mint 7,7 milliárd dollár értékben. Ez hozzájárult az infláció megugrásához, ami augusztusban elérte a 23 százalékot, és a jegybank előrejelzése alapján elérheti a 30 százalékot is.

Idén a lakosság 21 százaléka csúszhatott a napi 5,5 dolláros jövedelemhez között jövedelmi szegénységi küszöb alá, és a közvetlen költségvetési finanszírozás miatt megugró infláció miatt év végéig ez az arány 34 százalékra nőhet.

Halvány próbálkozások vannak

A jegybank 25 százalékra emelte az alapkamatot, a kormány pedig hadi kötvényeket bocsátott ki, azonban ezek kamata nem elég vonzó ahhoz, hogy finanszírozni lehessen belőle a költségvetés kiadásait. A pénzügyminisztérium szerint havonta körülbelül ötmilliárd dollárnyi külföldi segélyre van szükség a nem katonai kiadásaik fedezésére.

A hiperinfláció kialakulásának elkerülése érdekében fel kellene hagyni a költségvetés monetáris finanszírozásával. A gazdasági bajok megoldásáért a legtöbbet Ukrajna nyugati és különösen európai támogatói tehetnek azzal, hogy jelentősen megnövelik a háborúban álló országnak folyósított pénzügyi támogatásokat.