Az elemzők szerint az Egyesült Államokban az idei 2,4 százalékos növekedés után 2024 első felében enyhe recesszióra is lehet készülni, az év egészében pedig 0,6 százalékkal nőhet a GDP, bár ez a nemrég kijött igen erős harmadik negyedéves adatok függvényében még módosulhat.

Európában eközben az idei 0,6 százalékos növekedés jövőre vélhetően 0,5 százalékra lassul. Jó hír, hogy a 2025-ös kilátások sokkal jobbak, 2025-re az Egyesült Államokban 1,6, Európában pedig 1,2 százalék körüli növekedésre számítanak.

Az Amundi szakértői szerint a Fed a mai 5,5 százalékról, az EKB pedig a mai 4,00 százalékról az év egészében összesen 150, illetve 125 bázisponttal csökkenti kamatait 2024-ben.

Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államokban az idei 4,2 százalékos infláció jövőre 2,6 százalékra csökkenhet, Európában pedig 5,7 százalékról 2,6 százalékra mérséklődhet a fogyasztói árindex, ha nem jön közbe semmilyen kedvezőtlen tényező, mint például az energiaárak emelkedése.

Globális felzárkózás

Ami a feltörekvő piacokat illeti, továbbra is Ázsia lesz a húzóerő, ezen belül a kínai gazdaság jövőre 3,9 százalékra, 2025-re pedig 3,4 százalékra lassul, míg India gazdasága 6 illetve 5,2 százalékkal növekszik.

A feltörekvő országok növekedési potenciálját javítja, hogy a nemzetközi működőtőke befektetések immár 75 százaléka ezekbe az országokba irányul, így a fejlett és feltörekvő országok közötti növekedési olló 2024-ben tovább nyílhat, a felzárkózás globálisan is gyorsulhat.

Közép-Kelet Európa növekedés beindul ugyan, de plafont szab az európai kereslet visszaesése, a jegybankokat pedig óvatosságra kényszeríti, hogy az infláció még mindig magas. Abszolút értelemben pont a magyar jegybank tud a legnagyobb mértékben kamatot vágni, de az Amundi prognózisa szerint még így is nálunk maradhat a legmagasabb az alapkamat (6 százalék) a régióban a jövő év végén.

Ennek nyomán a kötvényhozamok jellemzően tovább csökkenhetnek, különösen a rövid oldalon, de ennek mértéke nem lesz olyan nagy, mint amit 2023-ban láttunk. A magyar kötvények hozamai pillanatnyilag erőteljes – a román kötvényekét is meghaladó – kockázati prémiumot tartalmaznak.

Ez a 10 éves kötvénynél 6,5-7 százalék körüli érték, ami historikusan magas szint, éppen ezért van még tér a csökkenésre, különösen, ha jó hírek érkeznek a magyar gazdaságról.

Ilyen jó hír lehet a sikeres költségvetési kiigazítás, az infláció a mostani várakozásoknál gyorsabb csökkenése, az EU-s források lehívhatóvá válása és általában az államadósság csökkenése. A kockázatokat növelné, ha az előbbiek nem valósulnának meg, illetve borúsabbá tenné a kilátásokat az energiaárak nem várt növekedése, a vártnál nagyobb amerikai recesszió, vagy a prognosztizáltnál gyengébb európai növekedés is.

Olcsók a régiós részvények

A régiós és a magyar részvénypiacra egyaránt igaz, hogy a jövő nem annyira a profitok növekedéséről, mint inkább az értékelés javulásáról szólhat.

A profitlehetőségeket az infláció által lehetővé tett áremelésekkel már 2023-ban kiaknázták a vállalatok, ennél jobb eredményekre 2024-ben aligha lehet számítani. Ugyanakkor ez már beépülhetett az árakba, miközben a részvények értékeltsége historikus mélységekben van, így van emelkedési potenciál.

 

Elhunyt a legenda, gyászol a befektetői világ

Kedden 99 éves korában elhunyt Charlie Munger, aki Warren Bufettel együtt naggyá tette és irányította a legendás befektetőcéget, a Berkshire Hathawayt. A cég befektetői szerint nehéz lesz betölteni az űrt, amit idős korában is aktív Munger hagyott maga után. Bővebben --->