Az amerikai technológiai óriások, a Dell, HP és a kínai Lenovo azon 27 vállalat között van, amelyek engedélyt kaptak arra, hogy IT-hardvereket gyártsanak Indiában, mivel az ország célja a hazai gyártás fellendítése és nagy beruházások vonzása az értékláncban – írja a CNBC

A program költségvetése 2 milliárd dollár hat évre elosztva, és laptopok, táblagépek, multifunkciós személyi számítógépek, mikro PC-k és szerverek gyártására terjed ki.

A 27 jóváhagyott pályázóból 23 készen áll arra, hogy a nulladik napon megkezdje a gyártást

– mondta Ashwini Vaishnaw vasúti, hírközlési és elektronikai és informatikai miniszter.

Rengeteg új munkahelyet teremtenek 

A vállalatok várhatóan együttesen 360 millió dollárt fektetnek be, és mintegy 200 000 munkahelyet teremtenek, amelyből 50 000 közvetlen és 150 000 közvetett foglalkoztatási lehetőség. Az indiai informatikai hardverpiac a 2022-es 15,52 milliárd dollárról 2027-re várhatóan 22,77 milliárd dollárra nő.

Az indiai kormány reménye szerint a program erősíti a gyártói ökoszisztémát az országban, biztosítja az alkatrészek helyi gyártását, és fejleszti az országon belüli ellátási láncot.

Az olyan informatikai hardvergyártók, mint a Foxconn és a dél-koreai Samsung egyre inkább diverzifikálják gyártóbázisukat Kínán kívülre, mivel India a világ második legnagyobb okostelefon-piaca.