Akár napokon belül nyélbe üthetik az utóbbi évek legnagyobb szabású energetikai tranzakcióját, miután a bukaresti energiaügyi minisztérium a Romgaz állami földgázkitermelő többségi tulajdonosaként a csütörtöki részvényesi közgyűlésen hivatalosan is jóváhagyta, hogy a cég átvegye az amerikai ExxonMobil 50 százalékos részesedését a Fekete-tenger kontinentális talapzatán található Neptun Deep lelőhelyen - számolt be a Főtér.ro.

A tárcának másodszor kellett összehívnia a közgyűlést, mivel a decemberre meghirdetett találkozó után gondok adódtak, a tárgyalások ideje alatt ugyanis újabb illetékek befizetésének szükségessége merült fel.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter szerint azonban az ügy megoldódott, és a Romgaznak egy centet sem kell pluszban fizetnie.

A tranzakció értéke 1,06 milliárd dollár, a Romgaznak pedig azonnal letétbe is kell helyeznie a 106 millió dollár értékű garanciát. Mivel a vételár teljes összege nem áll rendelkezésre, a Romgaz közgyűlése egyúttal azt is jóváhagyta, hogy egy vagy több banktól 325 millió eurós hitelt vegyenek fel.

A szerződést akár már május 3-án aláírhatják. Popescu szerint biztosra vehető, hogy júliusban már meg is kezdődik a kitermelés a Fekete-tengeren, így saját forrásból sikerül csökkenteni az orosz gázfüggőséget.

A Fekete-tenger román részén a gáztartalékot 200 milliárd köbméterre becsülik, ebből a Neptun Deep projekt célterületén 42-84 milliárd köbméter lehet. A kitermelés megkezdése nyomán gázexportőrré válhat Románia. A cég másik 50 százalék tulajdonosa az OMV Petrom.

Az ország jelenleg 20-28 százalék közti mértékben függ az orosz gáztól.

Nicolae Ciuca liberális miniszterelnök a napokban elmondta: a Black Sea Oil and Gas amerikai vállalat már az év közepén felszínre hozza az első gázmolekulákat egy kisebb tengeri földgázmezőből, ahonnan évente egymilliárd köbméter gázt terveznek kitermelni.