A londoni székhelyű Attestor Capital fedezeti alap pert indított a Lemma Technologies, az FTX-követelések egyik eladója ellen, miután az 200 százalékos nyereséget ért el a megvásárolt FTX-követelésállományon. 

Az Attestor, amely a problémás eszközökre és a magántőkére összpontosító tevékenységéről ismert, más cégek, például a Silver Point Capital és a Diameter Capital Partners mellett jelentős szerepet játszott az FTX csődbe jutott eszközeinek megvásárlásában – derül ki a Bloomberg összefoglalójából.

Februárban az Attestor volt az FTX követeléseinek legnagyobb vevője, a Claims Market adatai szerint legalább 400 millió dollár értékben vásárolt.

Utólag meggondolták magukat

Coinnounce cikke szerint tavaly júniusban a Lemma Technologies beleegyezett, hogy 58 millió dollárért eladja az FTX-követeléseit az Attestornak. A Lemma azonban később úgy döntött, hogy visszalép az üzlettől, a kriptovaluták, különösen a Bitcoin szárnyaló árfolyamára hivatkozva, amely az elmúlt évben közel 130 százalékot emelkedett.

Az Attestor azt állítja, hogy a Lemma döntése, hogy megtartja magának a követelést a „saját bűntudatukból ered”. A Lemma nem adott semmilyen nyilvános magyarázatot tetteire, és nem nyújtott be védekezést az Attestor keresetével szemben.

Súlyos következmények

A helyzet egy újabb réteggel bonyolítja az FTX-tőzsde összeomlásából eredő, jelenleg is tartó következményeket. Eközben a Lemma főbefektetője, Junho Bang jogi problémákkal néz szembe Dél-Koreában, ahol azzal vádolják, hogy digitális eszközöket lopott az összeomlott Haru Invest kriptokölcsönző cégtől.

A Lemma problémái rávilágítanak a kriptopénzpiac kockázataira és kihívásaira, különösen a csődök és a jogi viták kapcsán. Az Attestor perének kimenetele hatással lehet arra, hogy a jövőben hogyan oldódnak meg a hasonló viták.

Nem mentek volna csődbe, ha betartják a szabályokat

„Adományként kezelte a pénzt Sam Bankman-Fried” – mondta korábban az ügy apropóján lapunk kérdésére Charles McFerren pénzügyi szakértő. Hozzátette: a vállalati kontrollok teljes kudarca, ami az FTX-tőzsdével történt. A Budapesti Corvinus Egyetem mesteroktatójának előadásáról készült összefoglalónkat ITT olvashatja el.

Marc Mukasey, az FTX volt vezérigazgatójának, Sam Bankman-Friednek ügyvédje 2024. február 21-én a manhattani szövetségi bíróság épülete előtt.
Marc Mukasey, az FTX volt vezérigazgatójának, Sam Bankman-Friednek ügyvédje 2024. február 21-én a manhattani szövetségi bíróság épülete előtt.
Kép: Getty Images / Getty Images North America / AFP / Michael M. Santiago

Miről is van szó?

Az FTX a világ egyik legnagyobb kriptopénz tőzsdéje volt egészen tavaly novemberig: akkor ugyanis csődbe ment a vállalat. A cég 2019-ben alakult, értéke felívelő volt szinte teljes működése ideje alatt. A legfontosabb újítás, amit az ügyfeleknek kínáltak az volt, hogy lehetővé tették, hogy a digitális valutákat más digitális valutákra vagy hagyományos pénzre cseréljék, és fordítva. Azonban már az is aggodalomra adott okot a céggel kapcsolatban, hogy székhelyük a Bahama-szigeteken volt, a céget pedig a Karib-térségre jegyezték be.

Dollármilliókat költöttek az amerikai törvényhozóknál való lobbizására, hogy kriptobarát szabályozást vezessenek be. A gond csupán annyi volt, hogy a vállalat az Egyesült Államokban nem legális, kockázatos kereskedésre építette üzletét. Nem csak a hatóságok aggódtak: a közvéleményt az ügyfelek pénzeszközeinek etikátlan vállalatközi átutalásairól szóló pletykák kezdték aggasztani. Az első jelentés után 10 nappal következett be a csőd.

Sam Bankman-Fried volt a cég fő alapítója, vezérigazgatója, másik vállalata, az Alameida Research pedig fedezeti alapként működött, ahova kriptopénzeket fektetett be. Utóbbi cég kölcsönt vett fel az FTX-től, a kölcsönadott pénz pedig nem máshonnan származott, mint az ügyfelektől – ez pedig jogilag lopás.

A New York Times legutóbbi beszámolója szerint jelentős, 40-50 éves börtönbüntetést kérnek a volt FTX-vezérre, akire a maximálisan kiszabható büntetés 110 év lehet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!