Nem lesz zökkenőmentes a franciák karácsonyi utazása, az SNCF nemzeti állami vasúttársaságnak ugyanis három TGV járatból egyet törölnie kell a tervezett sztrájkok miatt – írja a Bloomberg.

A cég csütörtök este kezdi meg a járatritkításokat a munkabeszüntetések miatt, és Szenteste napján, valamint december 25-én sem közlekednek az eredetileg tervezett menetrend szerint a nagysebességű vonatok.

Jelen állás szerint a Thalys és a Eurostar nemzetközi járatait nem érintik majd a francia sztrájkok, bár a Eurostar levesébe december 26-án az Egyesült Királyságban tervezett munkabeszüntetések beleköpnek.

A sztrájkoló munkavállalók fizetésemelést követelnek a megélhetési nehézségekre hivatkozva. Ez a francia kormány szóvivője, Olivier Veran szerint jogos kérés, ám szerinte ennek nem pont karácsonykor kellene hangot adni.

Ez nem a megfelelő idő arra, hogy túszul ejtsék a franciákat

– mondta.

Az SNCF azt ígérte a hoppon maradó utasoknak, hogy az előre megváltott jegyek árát kétszeresen térítik vissza. Azzal kapcsolatban, hogy ez pontosan mennyibe is fog kerülni a cégnek, Veran egyelőre nem tudott nyilatkozni.

A következő két hétben egyébként nem csak a vonatjeggyel rendelkező franciák izgulhatnak tervezett utazásaikkal kapcsolatban, miután az Air France-KLM munkavállalói is sztrájkokat fontolgatnak. A légitársaság mindenesetre azt ígérte az utasainak, hogy mindenképp célba juttatják őket.