Ahhoz hogy több pályakezdőt csábítsanak a tanári pályára Franciaországban emelik a béreket – közölte Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön. A kezdők fizetése 2000 euró lesz legalább, de folytatják a már dolgozó pedagógusok fizetésemelését is.

A most kezdődő tanévben mintegy négyezer tanári állás betöltetlen maradt az oktatási tárca által közzétett adatok szerint. A középiskolákban leginkább francia-, német-, fizika-, kémia- és matematikatanárokból van hiány – teszi hozzá az Euronews.

"Ez mintegy 10 százalékos fizetésemelést tesz lehetővé a jelenlegi helyzethez képest" – jelentette be az államfő a párizsi Sorbonne Egyetemen, mellette azt javasolta a tanároknak, hogy önkénetesen vállaljanak plusz feladatokat, egyéni foglalkozásokat a tanulókkal.

Ahogy Magyarországon is, a tanárhiány okát az alacsony fizetésekben látják az érdekvédő szervezetek. Itthon egyelőre a pedagógus életpályaprogramon kívül nincs napirenden más emelés.

A francia és a magyar problémák nem egyedüliek Európában: több tagállamban is problémát jelent a nyugdíjas tanárok utáni helyek feltöltése, mert nem vonzó a pedagógus pálya az alacsony fizetések miatt.