A londoni gazdasági napilap "egy illetékes" tájékoztatására hivatkozva azt írta honlapján, hogy a két ország besorolását a nemzetközi hitelminősítő egy fokozattal, AA pluszra fogja rontani. A német AAA-hoz a cég állítólag nem nyúl, így Németország maradna az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer (EFSF) egyetlen tripla A besorolású, nagy garantáló országa. A Financial Times szerint ebben a helyzetben az EFSF nehezebben tudna finanszírozást felhajtani a piacról az Írországnak, Portugáliának és Görögországnak szánt segélycsomagokhoz.

A Les Echos értesülése szerint az olasz, a spanyol és a portugál besorolást egyaránt két-két fokozattal gyengíti majd az S&P. A lap szerint Németország mellett Hollandia, Finnország és Luxemburg jelenlegi besorolása is megmarad a hitelminősítőnél.

Az S&P december 5-én jelentette be, hogy negatív kihatású - vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés lehetőségére utaló - megfigyelés alá vette a 17 euróövezeti tagállam közül 15 - köztük a lehetséges legjobb, tripla A besorolású tagországok, így Németország és Franciaország, a két legnagyobb eurógazdaság - hosszú távú szuverén adósosztályzatait.

A Financial Times pénteki értesülése szerint azonban a tripla A osztályzatú euróövezeti országok közül az S&P végül Franciaország és Ausztria besorolásának rontásáról döntött.

A S&P's a negatív felülvizsgálat múlt havi bejelentéséhez fűzött indoklásában közölte: véleménye szerint "a rendszerszintű stressz" olyan mértékűvé erősödött az euróövezetben, ami már a valutaunió egészének adósmegítélésére lefelé ható nyomást gyakorol.