Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Portóban az Európai Bizottság elnöke, az Európai Parlament elnöke, az EU Tanácsának soros elnöki posztját jelenleg betöltő portugál miniszterelnök, az európai szociális partnerekkel és a civil társadalmi szervezetekkel együtt aláírták a portói szociális kötelezettségvállalásnak nevezett dokumentumot. Ez tartalmazza azokat a célokat, amelyeket 2030-ra szeretnének elérni az aláírók, akik – és ezt minden résztvevő hangsúlyozta – a történelem során első alkalommal fejezték ki ilyen formában a közös szándékaikat - írja az Eurologus a hvg.hu-n.

A kitűzött célok a következők:

  • a 20–64 évesek legalább 78 százalékának foglalkoztatottnak kell lennie,
  • a felnőttek legalább 60 százalékának évente részt kell vennie képzésen,
  • a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek számát legalább 15 millióval kell csökkenteni, beleértve legalább 5 millió gyermeket.

Azt is vállalták, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek egy befogadóbb, szociálisabb Európa kialakítása érdekében.

"Európa szociális céljainak összhangban kell lenniük az európai zöld és digitális célkitűzésekkel. Közelebb akarunk kerülni a teljes foglalkoztatottsághoz, több európai polgárnak szeretnénk lehetővé tenni a szükséges készségek elsajátítását, valamint minden európai számára egyenlő esélyeket kívánunk biztosítani egy fokozottan digitális és fenntartható gazdaságban" - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Orbán: Magyarország munkaalapú társadalmat épített ki

Orbán Viktor egyébként a nap folyamán többször is elmondta, hogy Magyarország a szociális pillér megerősítésében nagyon jól működő gyakorlatot alakított ki, amelynek kulcselemei a teljes foglalkoztatás, a határozott családpolitika, amely a GDP 5 százalékának megfelelő támogatást élvez és az agresszív adócsökkentési politika, amelyet így együtt nevezett munkaalapú társadalomnak - írja az Eurologus.