Romlottak a kilátások, ezért a június szigorítást követően júliusban is legalább 50, de akár 75 bázispontos kamatemelésről dönthet az USA jegybankja, ami kész egyéb eszközeivel is fellépni az infláció ellen – mondta Jerome Powell, a Fed elnöke a jegybank június rendes kamatdöntését követően.

A testület reagált az 1981 óta nem látott rekordinflációra, ezért a kamatemelés mellett ismét elkötelezte magát, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel igyekszik gátat venni az inflációnak, és elérni a 2 százalékos célt.

Májusban 8,6 százalékos drágulási ütemet mértek az Egyesült Államokban.

A Fed egyúttal folytatja mérlegének leépítését, csökkenti piaci és állami értékpapír állományát. 

Fordult a világ

"Májusban még megfelelőnek tűnt az 50 pontos emelési iránymutatás, miközben egyértelművé tettük a piac számára, hogy kiemelten figyeljük az adatokat. Azóta az infláció megint meglepetést okozott, a kilátások is magasabb rátát mutatnak. Ez vezetett a nagyobb ütemű emeléshez" – indokolta a mostani döntést Powell.

A Fed tisztában van azzal, hogy a magas infláció fájdalmas terhet okoz, különösen kevésbé vagyonos háztartásoknak, ezért a korábbiakhoz képest is kész erőteljesebb eszközöket, magasabb kamatemeléseket alkalmazni a Fed, hogy visszahozza a rátát a 2 százalékos célértékhez.

A Fed felkészült a további inflációs meglepetésekre, ezért rugalmasan kell, és fog is reagálni – mondta Powell. Ezt alátámasztják a jegybank legújabb, a korábbihoz képest romló makrogazdasági előrejelzései is

Győzelmi feltételek

A Fed nem fog sikert hirdetni ameddig nem látja azt, hogy az inflációs adatok stabil, hónapról hónapra érzékelhető csökkenést mutatnak. Ez alapján dőlhet el a jövőben, hogy lehet e csökkenteni az emelés ütemét 25 bázispontra, vagy épp nagyobb emelésekre lesz szükség.

A mostani nagyobb emelésnek, illetve az előrevetített további jelentősebb emelések üzenetével a Fed szándékosan fejnehézzé akarja tenni a kamatemelési ciklust azzal a  várakozással, hogy ez a továbbiakban előidézi a remélt folyamatos mérséklődést az inflációban.

Powell szerint aggasztó az is a Fed mandátuma szempontjából, hogy komoly egyensúlytalanságok vannak a munkaerőpiacon, két üresedés jut egy munkavállalóra, ezen belül a magas infláció miatt egyenlőtlenül oszlanak el a terhek.

A jegybank célja hogy az árstabilitás megteremtésével igyekezzen előidézni egyensúlyt a piacon.

Ezzel erős marad a dollár, de a gyorsabb kamatemelésnek meglesz az ára a gazdasági növekedés terén. A recessziós kockázatok növekedésével már 2023-ban napirendre kell venni a kamatcsökkentés kérdését

- kommentálta a kamatdöntést James Knightley, az ING szakértője.