Úgy tűnik sikeresen lesöpörte a törvényhozás a Facebook korábbi ambiciózus tervét egy saját digitális pénz piacradobásáról, úgynevezett stablecoin formájában.

Az eredetileg libra, időközben Diemre átkeresztelt pénzzel a Facebook, ami időközben átnevezte magát Metara a hivatalos tervek szerint a harmadik világban nyújtott volna kellően széles bázisú olcsó fizetési lehetőséget. Ennek megfelelően eredetileg a pénzpiaci szolgáltatók közül és más szakterületekről is sokan beszálltak a forradalminak látszó kezdeményezésbe.

Ahogy azonban a szabályozók ráébredtek, hogy ezzel lényegében egy magáncég megszerezhetné a pénzverés állami jogát, az Egyesült Államokban és Európában, de a világ többi részén is számos szabályozói támadás indult a Diem, és általában a kriptovaluták ellen. Ugyanakkor több jegybank elkezdte saját digitális valutáját fejleszteni, hogy ne veszítse el az irányítást monetáris rendszere felett egy magánpiaci szereplővel szemben. Ennek megfelelően a legnagyobb támogatók és a korábban az ügynek megnyert, legjobb szakemberek egymás után hagyták ott a szövetséget.

A Bloomberg most úgy értesült, hogy a Diem igyekszik pénzzé tenni a szövetség eszközeit, szellemi tulajdonát, és elhelyezni a fejlesztőket és mérnököket, akik jelenleg még az eszközön dolgoznak.

A végső csapás alighanem az volt, amikor hogy a Diem bejelentette egy banki partnerén keresztül egy dollárhoz indexált stablecoint indít. Az amerikai jegybank, a Federal Reserve nem engedélyezte a termék megjelenését, innét pedig már nem volt hova menni.

A Meta birtokolja jelenleg a Diem projekt nagyjából harmadát. Azt nem lehet tudni, hogy a mostani végkiárusítás mennyi pénzt hoz, a Bloomberg forrási szerint nem lesz nyilvános az értékesítés.