A kedden közzétett adatok szerint az Európai Bizottság havi fogyasztói bizalmi indexre – vagyis a lakosság fogyasztási helyzetét leképező – mérőszáma augusztusban -24,9-re emelkedett a júliusi -27-ről. A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok enyhe, -28-ra történő csökkenést jósoltak, vagyis váratlan pozitív fordulatról van szó.

Európa recesszióra készül, miközben az infláció rekordot rekord után dönt a legtöbb tagállamban. A legmagasabb a balti államokban, de Magyarország is az élmezőnyben van a 13,7 százalékos havi adattal éves összehasonlításban. Az európai gazdasági kockázatokat csak növeli, hogy az orosz energiaellátás leállításának valószínűsége egyre nagyobb.

A 19 országot tömörítő euróövezetben augusztusban második hónapja csökkent az aktivitás - derült ki a kedden korábban közölt adatokból. Míg a feldolgozóipar vezette a visszaesést, a szolgáltatások, például a turizmus területén a leállás utáni fellendülés szinte megállt, és a gyengeség egyre több ágazatba szivárgott be.

A növekedés ellenszele ellenére az Európai Központi Bank a júliusi első félpontos lépést követően tovább folytatja a kamatemelést. Az EKB tisztviselői a héten kezdődő, a Federal Reserve éves Jackson Hole-i találkozójára tartva adhatnak némi betekintést a következő lépéseikről.