A Zbigniew Ziobro, Lengyelország igazságügyi minisztere, a varsói kormánykoalícióban részt vevő Szolidáris Lengyelország nevű törpepárt vezetője úgy interpretálja az Európai Bizottság és a varsói vezetés között kialakult vitát a lengyel igazságügyi reform módosításáról, hogy valójában az előbbi több milliárd eurót el akar lopni a lengyelektől – írja a Bloomberg.

A brüsszeli testület szerint csak részben vonták vissza azt az igazságügy korábbi szervezeti átalakítását, ami megszüntette Lengyelországban az igazságszolgáltatás függetlenségét, aláásva ezzel a jog uralmának érvényesülését. Ezért egyelőre visszatartják azt a kedvezményes hitelt és támogatást, amely az uniós országok közös kötvénykibocsátásából finanszírozott európai újjáépítési alapból rendelkezésére állna Lengyelországnak.

A bizottság álláspontja szerint nem kellene trükkökkel próbálkozva kijátszani a jogállamiság kulturált európai szabályait. A többi uniós tagállam elvárja a testülettől, hogy ezt ne hagyja, mert utat nyit a közös pénz ellenőrizhetetlen felhasználása előtt, ami lopás melegágya.

Erősen rázzák az öklüket

A hatalmon lévő radikális jobboldali politikusok azonban a unió lengyelellenes összeesküvését látják a kifogás mögött. Jaroslaw Kaczynski a kormánykoalíció nagy pártja, a Jog és Igazságosság elnöke, Lengyelország szellemi vezetője egy nyilvános rendezvényen arról beszélt, hogy a németek és az oroszok országa függetlenségének felszámolására készülnek, mert az akadályozza, hogy gazdaságilag uralmuk alá hajtsák Európát.

A lengyel radikális jobboldal szellemi vezére ezért felvetette, hogy Lengyelországnak nem kellene betartania az EU felé vállalt kötelezettségeit. Emellett az ellenzék legbefolyásosabb politikusát, Donald Tuskot, az Európai Tanács volt elnökét nemes egyszerűséggel a német-orosz összeesküvés lengyel ügynökének minősíttette. Nem sokkal Kaczynski után Adam Glapiński, a lengyel jegybank elnöke lényegében megismételte ezt a teóriát.

Kicsi párt hangos vezére

Ziobro kissé másként foglalta össze saját vádjait. Ezek szerint Ursula van der Leyen, az Európai Bizottság elnöke becsapta a lengyel kormányt azzal, hogy korábban azt mondta, Varsó közel került ahhoz, hogy megkapja az újjáépítési alapból rendelkezésére álló 35 milliárd eurót. A brüsszeli bizottság szerint azonban kiderült, hogy a korábban politikai döntéssel, azaz az igazságszolgáltatás autonómiájára fittyet hányva felmentett bírókat csak formálisan helyezik vissza a pozíciójukba.

Lengyelországot kirabolták, amiben a legfőbb szerepe a német politikusoknak van von der Leyen vezetésével – fogalmazott a varsói kormány igazságügyi minisztere riportereknek nyilatkozva. Az Európai Bizottság elnöke korábban a német kormány minisztere volt, európai tisztségébe az EU 27 tagállamának állam- és kormányfői választották meg az Európai Parlament egyetértése mellett. Az utóbbit az EU lakói választották meg. Így az a vád, miszerint tisztségét német érdekek érvényesítésére használja, erőteljesen bizonyításra szorul.

Nagyon mérgesek

Ziobro törpepártja élén korábban szembe került a Jog és Igazságossággal is, mert kérlelhetetlenül utálja, hogy az uniós tagállamok kormányainak egyeztetniük kell lépéseiket az EU intézményeivel. A Lengyelországot kormányzó koalíció politikusai úgy érezhetik, hogy szorítja őket az idő, ugyanis 2023 őszén parlamenti választások lesznek, és népszerűségüknek jót tenne, ha az uniós pénzek felhasználásával új lendületet vennének az országban a látványos fejlesztések.