Az Európai Bizottság az uniós digitális Covid-igazolványhoz kapcsolódó szabályokat fogadott el, amelyekben 9 hónapos (pontosan 270 napos) kötelező elfogadási időszakot állapít meg az EU-n belüli utazást elősegítő oltási igazolványokra vonatkozóan – közölte a testület.

Az oltási igazolványokra vonatkozó egyértelmű és egységes elfogadási időszak garantálhatja, hogy az utazás tekintetében hozott intézkedések továbbra is összehangoltak legyenek, amint arra az Európai Tanács legutóbbi, 2021. december 16-i ülését követően felszólított.

Az uniós digitális Covid-igazolvány a jövőben is elősegíti azt, hogy a polgárok az Európai Unió egész területén biztonságosan utazhassanak a világjárvány idején. Eddig 807 millió igazolványt állítottak ki az EU-ban. Az uniós digitális Covid-igazolvány globális standardot teremtett: mára öt kontinensről 60 ország és terület csatlakozott a rendszerhez.

Az EU-n belüli utazásra vonatkozó új szabályok harmonizálják a tagállamok eltérő szabályait – áll a közlésben. Az érvényességi időszak meghatározása során figyelembe vették az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ iránymutatását, amelyben azt ajánlja, hogy az emlékeztető adagokat legkésőbb az első oltási ciklus befejezését követő hat hónapon belül adják be.

Az igazolvány az említett hat hónapot követően további három hónapig érvényben marad annak érdekében, hogy a nemzeti oltási kampányok alkalmazkodni tudjanak a szabályozáshoz, és a polgárok számára biztosított legyen az emlékeztető adagokhoz való hozzáférés.

Az oltási igazolványok elfogadási időszakára vonatkozó új szabályok az utazással összefüggő célokra alkalmazandók. A Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy az igazolványok belföldi használatára vonatkozó eltérő szabályaikat hozzák összhangba a most megállapított új szabályokkal, hogy egyértelmű helyzetet teremtsenek az utazók számára, és mérséklődjenek a fennakadások.

Emellett a Bizottság az oltási igazolványok kódolására vonatkozó szabályokat is kiigazította. Erre annak érdekében van szükség, hogy az alapoltási sorozat befejezését követően kiállított oltási igazolványokat meg lehessen különböztetni az emlékeztető adag beadását feltüntető oltási igazolványoktól.

Az emlékeztető oltásra vonatkozó adatokat a következőképpen kell feltüntetni:

  • 3/3 a két adagból álló alapoltási sorozat befejezését követő emlékeztető adag esetében.
  • 2/1 az egy adagból álló alapoltási sorozat befejezését követő emlékeztető adag vagy egy kétadagos oltóanyag gyógyult személynek beadott első adagja esetében.