Ez nem egy lokális szennyezőanyag, ami csak Svédország és Norvégia lakosait veszélyezteti. Ez az egész világra hatással lesz. A metán fel fog higulni, így több embert fog érinteni - mondta a lapnak Bill Collins, a readingi egyetem professzora.

A sérült gázvezetékeket muszáj lenne megjavítani, különben tovább fogja gyorsítani a klímaváltozást a szivárgó metán - tette hozzá.

A szivárgástól 20 kilométerre található dán Bornholm szigetén azonban még nyugodtak az emberek.

Szándékos rongálás?

A dán és a svéd kormány úgy gondolja, hogy a gázvezetékek sérülése nem a véletlen műve, hanem szándékos rongálás eredménye.

A sheffieldi egyetem szakértője is úgy véli, hogy a sérülések kialakulása nem lehet véletlen, hiszen a vezetékeket úgy tervezik, hogy ellenálljanak a környezeti hatásoknak.

Amikor megtervezzük és megépítjük ezeket a vezetékeket, előre tervezünk a lehetséges veszélyekkel és kockázatokkal, mint például egy hurrikán. A sérülések nem alakulhattak ki akármitől, mert a vezetéknek bírnia kell a környezeti hatásokat

 - mondta a szakértő.

A német Der Spiegel magazin információi szerint valószínű, hogy egy állami szervezet állhat a vezeték megrongálása mögött. A német hatóságok ugyanakkor egyelőre tartózkodnak attól, hogy megnevezzék a lehetséges felelőst.