Az előttünk álló hétvégén kellemes nyári időjárás, magas hőmérsékletek várhatók dél-Ausztriában, és mivel a takarítási munkák gyorsan haladnak a segélyszolgálatok és az önkéntesek elhivatott munkájának köszönhetően, már nincsenek utazási korlátozások, minden turisztikai régió szabadon felkereshető – közölte az Österreich Werbung.

Ezzel együtt a helyi szervezetek felhívták a figyelmet: javasolják, hogy az országba készülő vendégek tájékozódjanak az aktuális helyzetről a lefoglalt szálláshelyen, az üdülőkörzetek helyi egyesületeinél vagy az adott szövetségi állam vendégszolgálatától, mielőtt az érintett régiókba utaznak.

Elmosta az eső a turistaparadicsomokat

A múlt hétvégi heves esőzések után Ausztriában az elmúlt napokban jelentősen javult az időjárási helyzet, és bár Karintia és Stájerország egyes régióit még részben érintik a vihar következményei, a katasztrófavédelem nagy erőkkel dolgozik a viharkárok mielőbbi felszámolásán, illetve a legtöbb helyen már megszűntették azokat.

„A dél-ausztriai helyzet normalizálódott az elmúlt napokban, és a szokásos módon, korlátozások nélkül lehetséges a nyaralás Karintia és Stájerország legtöbb régiójában, illetve az alsó Lavant-völgyben, valamint Ausztria minden más régiójában. A vendéglátók, szállásadók felkészülten várják a vakációzókat” – mondta Astrid Steharnig-Staudinger, az Österreich Werbung ügyvezető igazgatója.

Stájerország: elérhető szinte minden szolgáltatás

Stájerország déli részén szinte minden vállalkozást és utazási szolgáltatást korlátozás nélkül elérhetnek a vendégek. 

A vihar Stájerország összes többi részét egyáltalán nem érintette, az idő most csodálatos, az előrejelzés pedig stabil és jó. Ez segít abban a munkában, amely továbbra is szükséges a segélyszolgálatok számára, akik példamutató munkát végeznek – jelezte Michael Urlaub, a Steirische Tourismus und Marketing GmbH ügyvezetője.

Karintia: két strand még zárva van

A legtöbb karintiai üdülőrégiót nem érintette közvetlenül a vihar, ahol a kirándulóhelyek, kerékpáros és túraútvonalak korlátlanul átjárhatók, azokat folyamatosan ellenőrzik. A nyaralóhelyek felkeresése Németország felől is a főbb közlekedési útvonalakon egyszerű, biztonságos – mondta Klaus Ehrenbrandtner, a Kärnten Werbung ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: a karintiai tavak strandjai – a klagenfurti és a lorettói strand kivételével – mind nyitva vannak, de ezen fürdőhelyek újranyitásán is gőzerővel dolgoznak. A korlátlanul jó vízminőségű Klopeiner See-ben és Turnerseeben habozás nélkül lehet úszni.

(Thurzó Katalin)