Orbán Viktor politikai ellenfél, de európai partner - mondta újságírói kérdésre válaszolva Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatóján. Macron elmondta: a 27 európai kormány- és államfőnek együtt kell működni Európáért és meg kell találni a kompromisszumokat.

"Még akkor is ha vannak komoly nézeteltéréseink. És vannak, például a jogállamiság kérdésében. De az önállóság, a fejlődés tekintetében hasznos kompromisszumokat köthetünk" - sorolta.

A magyar kormánnyal két kérdésben várható komolyabb nézeteltérés a francia soros elnökség terveit nézve. Az egyik az európai minimálbér kérdése, melyről kezd kialakulni a 27 állam közötti konszenzus. Az Európai Unió szakminiszterei által a hét elején elfogadott tárgyalási pozícióval Magyarország és Dánia nem értett egyet  - írja az Euronews.

A másik ütközési pont a magyar kormánnyal várhatóan a jogállamisági kérdésben lesz - mondta.
Macron szerint újra kell gondolni az eszközöket, és újabbakra is szükség lehet az európai értékek erősítéséhez. Kijelentette, hogy a jogállamiság nem alku tárgya. Ez azért fontos kérdés, mert a francia elnökség alatt várható az EU Bíróságának ítélete a magyar és lengyel kormány indította perben, mellyel a jogállamisági mechanizmust támadták meg. A főtanácsnoki indítvány elutasította Budapest és Varsó érveit, és általában a bíróság ítélete nagyjából megegyezik az indítvánnyal - olvasható a portálon.